Kυβέρνηση: “Γιατί κλείσαμε την ΕΡΤ”. Ντόμινο εξελίξεων

Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο της ΕΡΤ; Ποιοι πήραν μέρος στη λήψη αυτής της τολμηρής απόφασης;

Με μία τολμηρή απόφαση υψηλού ρίσκου η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Η απόφαση για κλείσιμο εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του Ιουνίου και ενώ μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις. Επελέγη δε η ΕΡΤ σε μία συμβολική κίνηση αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις «διαρθρωτικές αλλαγές» όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος.

Την απόφαση πήρε ο πρωθυπουργός χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη των δύο πολιτικών του εταίρων κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη οι οποίοι θέλησαν να διαχωρίσουν την θέση τους, όμως κράτησαν χαμηλούς τόνους και δεν αντέδρασαν. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας είναι ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να περάσει το θέμα από την Βουλή και επέλεξε την πεπατημένη των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν υπεγράφη από τέσσερις υπουργούς: τους κ.κ. Λιβιεράτο, Τσαυτάρη, Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, οι οποίοι, ως γνωστόν, πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ακόμη και μεταξύ των υπουργών της ΝΔ που υπέγραψαν υπήρξαν παρασκηνιακές γκρίνιες. Στην ανακοίνωση της απόφασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι «η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης».

Για να δικαιολογήσει την απόφαση και να κερδίσει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα μειωθεί το «χαράτσι» που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για την ΕΡΤ. Είναι ωστόσο σαφές ότι η απόφαση έχει ένα μείζονα συμβολισμό τον οποίο περιέγραψε ο κ. Κεδίκογλου λέγοντας ότι «οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!».

Η κυβέρνηση έκρινε ότι η ΕΡΤ είναι απαξιωμένη και ότι εφόσον παρακαμφθεί η Βουλή οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες ενώ αντίθετα μπορεί να έχει και πολιτικό όφελος καθώς αγγίζει το θυμικό των απηυδισμένων πολιτών. Επιπλέον στέλνει ένα μήνυμα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου και ότι η αντίδραση των εργαζομένων είναι μάταιη.

Φυσικά θα στείλει στην ανεργία μερικές χιλιάδες εργαζόμενους και έτσι θα απορυθμίσει περαιτέρω και τον ιδιωτικό τομέα των ΜΜΕ. Αλλά όπως έλεγε και σύμβουλος του κ. Σαμαρά «αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό…».

Έτσι λοιπόν, απόψε, μετά το τέλος του προγράμματος, πέφτει το σήμα. Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, θα επαναλειτουργήσει το συντομότερο, στα πρότυπα των ξένων δημοσίων τηλεοράσεων.

Ολοι οι εργαζόμενοι απολύονται και θα αποζημιωθούν, ενώ, μέχρι να επαναλειτουργήσει, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το ειδικό τέλος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ:

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.
Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.
Κι αυτό τελειώνει σήμερα…
Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.
Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!
Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!
Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.
Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.
Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.
Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.
Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.
Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.
Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει – επιτέλους – δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.
Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.
Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.
Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».

Διαβάστε γιατί μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι.