Ποια η ποινή των 4 κατηγορουμένων για τη δολοφονία Άντη Χατζηκωστή

Ποια η ποινή των 4 κατηγορουμέων, Σκορδέλης, Κρασοπούλη, Γρηγορίου και Ξενοφώντος για τη δολοφονία Άντη Χατζηκωστή; Τι αποφάνθηκε το δικαστήριο;

Σύμφωνα με το Philenews.com, ένοχοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι Σκορδέλη, Κρασοπούλης, Γρηγορίου και Ξενοφώντος στην υπόθεση δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή. Η τελευταία πράξη της πολύκροτης δίκης γράφτηκε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας με την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης των δικαστών.

Η καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων μεταφράζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ισόβια κάθειρξη ισούται με φυλάκιση μέχρι το τέλος της ζωής του ενόχου. Αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης έχει ένας κρατούμενος μετά την πάροδο 12 χρόνων στη φυλακή.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του αδικοχαμένου Άντη Χατζηκωστή ξέσπασαν σε δάκρυα ανακούφισης. Από την άλλη, η μητέρα της Έλενας Σκορδέλη και του Τάσου Κρασοπούλη λιποθύμησε.

Αμέσως μετά ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ συγγενών των καταδικασθέντων από τη μία πλευρά και δημοσιογράφων και αστυνομικών από την άλλη.

Θύμα των μαινόμενων συγγενών έπεσε και ο φωτογράφος της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Ανδρέας Μανώλη.

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των τεσσάρων καταδικασθέντων στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας.

Η Έλενα Σκορδέλη μεταφέρθηκε υποβασταζόμενη και σε κατάσταση σοκ ενώ αναφωνούσε «τα μωρά μου, τα μωρά μου». Πιο ψύχραιμοι ήταν οι τρεις άνδρες καταδικασθέντες Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Η απόφαση των δικαστών ήταν ομόφωνη και το αιτιολογικό της ετυμηγορίας ανέγνωσε ο δικαστής Νικόλαος Σάντης.

Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η μαρτυρία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, Φάνου Χατζηγεωργίου, θεωρείται αξιόπιστη, αφού όπως λέχθηκε από τους δικαστές “ο Φάνος απαντούσε με υποδειγματική σταθερότητα”. Ο δικαστής ανέφερε επίσης ότι το δικαστήριο δεν εντόπισε κάτι που να παραπέμπει σε αλλότρια κίνητρα στη μαρτυρία Χατζηγεωργίου. «Οι τοποθετήσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου δεν είναι μόνο αληθείς, αλλά εκπηγάζουν από τη θέληση του να πει όλη την αλήθεια στους ανακριτές», ανέφερε ο Νικόλαος Σάντης, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο «διερωτήθηκε για ποιο λόγο ο Χατζηγεωργίου προέβη σε ομολογία, επιβαρύνοντας τον εαυτό του, ενώ έτυχε προηγουμένως νομικής συμβουλής».

Ο δικαστής Νικόλαος Σάντης διαβάζοντας την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας ανέφερε ότι “δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το φονικό όπλο”.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης αναξιόπιστους τους κατηγορούμενους.

Ο δικαστής Νικόλας Σάντης ανέφερε επίσης ότι το ανακριτικό έργο ήταν άρτιο και δεν παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη διεκπεραίωση του.

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελείται από κείμενο 380 σελίδων.

Σημειώνεται ότι ο Φάνος Χατζηγεωργίου (δεν ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου), ο οποίος ομολόγησε την ανάμειξή του στο στυγερό έγκλημα, κατονομάζοντας ταυτόχρονα ως ηθικούς αυτουργούς τα αδέλφια Σκορδέλη και Κρασοπούλη και ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, συνεργάστηκε από την αρχή της υπόθεσης με τις Αρχές και εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Κίνητρο για τη στυγερή δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή.

Η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας άρχισε με μικρή καθυστέρηση γύρω στις 11:30.

skordeli-xatzikostis-poini-dikastirio 2

“Αστακός” το Δικαστήριο – Πλήθος κόσμου στο χώρο

Έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο, ενώ πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Από τους πρώτους που έφτασαν στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι οι γονείς του αδικοχαμένου Άντη Χατζηκωστή, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται συγγενείς και φίλοι, καθώς και συνεργάτες από το συγκρότημα ΔΙΑΣ. Έξω από το δικαστήριο μαζεύτηκαν και συγγενείς των κατηγορουμένων, οι οποίοι λογομάχησαν με την Αστυνομία όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς η αίθουσα είναι υπερπλήρης.

Το χρονικό ενός εγκλήματος που συγκλόνισε

11 Ιανουαρίου 2010: Δευτέρα βράδυ, λίγο πριν τις 9:00. Ο 43χρονος Άντης Χατζηκωστής επιστρέφει στο σπίτι του, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την οικία του και με το που εξέρχεται από αυτό, δέχεται δύο πυροβολισμούς εξ επαφής.

Οι δύο δράστες, που επέβαιναν μοτοσικλέτας, προσέγγισαν σε αρκετά κοντινή απόσταση το θύμα και ο ένας αφού κατέβηκε από το όχημα τον πυροβόλησε. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκλονισμό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, αφού εντός ολίγου από την ώρα του φονικού, οι πληροφορίες που έπεφταν βροχή, μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ.

Την επόμενη μέρα, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού του Άντη Χατζηκωστή, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από δύο τραύματα, ένα στη θωρακική και ένα στη ραχιαία επιφάνεια του κορμού.

Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής διαπιστώθηκε ότι ο φόνος διαπράχθηκε με κυνηγετικό όπλο και ήταν ακαριαίος. Και τα δύο τραύματα ήταν τόσο σοβαρά που επέφεραν τον θάνατο.

Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος ήταν παρών στη νεκροτομή, εκπροσωπώντας την οικογένεια του εκλιπόντος, είπε ότι ο πυροβολισμός ρίφθηκε από κοντινή απόσταση.

Ανθρωποκυνηγητό και συλλήψεις

Από το πρώτο λεπτό, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, μελετώντας με προσοχή κάθε στοιχείο της δολοφονίας αλλά και κάθε πληροφορία που έφτανε κοντά της, χωρίς όμως να κατορθώσει να εντοπίσει το φονικό όπλο.

Εντός μερικών ωρών, οι πρώτες συλλήψεις ήταν γεγονός ενώ αρκετά πρόσωπα πέρασαν από την Αστυνομία για να δώσουν κατάθεση.

Τα σενάρια πολλά…άλλα έκαναν λόγο για οικονομικές διαφορές και άλλα πάλι για επαγγελματικές διαφορές.

Από τους πρώτους υπόπτους που συνελήφθησαν ήταν και ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποτέλεσε το βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, καταδεικνύοντας ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος και τον εαυτό του ως τον οδηγό της μοτοσικλέτας.

Παράλληλα απέδωσε στους Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσο Κρασοπούλη και Έλενα Σκορδέλη τη συνωμοσία για διάπραξη του φόνου.

Διαβάστε γιατί η Έλενα Σκορδέλη δολοφόνησε τον Άντη Χατζηκωστή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.