Βάσεις 2013: δραματική πτώση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία τις Βάσεις 2013; Σε ποια πεδία αναμένεται να υπάρχει η μεγαλύτερη πτώση στις βάσεις;

Στη πτώση των βάσεων 2013 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οδηγούν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τα βαθμολογικά κέντρα, όπως γράφει σήμερα το Έθνος, δε φαίνεται να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα οι βάσεις 2013 στις υψηλόβαθμες Νομικές, σχολές και αυτές της Φιλολογίας και της Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται εκεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να σημειωθεί και μικρή άνοδος των βάσεων.

Στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, η πτώση των βάσεων 2013 αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν το σύνολο των φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών.

Στο δεύτερο πεδίο θεωρείται σίγουρη η καθοδική πορεία και στα τμήματα Χημείας.

Στο τέταρτο πεδίο οι χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι οδηγούν σε πτώση των βάσεων 2013 στα τμήματα όπως Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Οι χειρότερες επιδόσεις σε Βιολογία και Χημεία και ο σταθερός αριθμός θέσεων στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα ιατρικά τμήματα θα έχουν πτωτική πορεία.

Μικρότερη θα είναι η πτώση σε Θεσσαλονίκη, ενώ λίγο μεγαλύτερη αναμένεται για τα τμήματα που εδρεύουν σε Κρήτη, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κινηθούν οι βάσεις 2013 σε κτηνιατρικές και φαρμακευτικές σχολές.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τις περισσότερες σχολές στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη σε τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.α.)

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι στα Αρχαία (το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) οι επιδόσεις φέτος είναι χειρότερες από πέρυσι ενώ στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, την Ιστορία, οι βαθμολογίες θα είναι ελαφρώς καλύτερες.

Στην Ιστορία προβλέπεται ότι θα αριστεύσει ένας στους πέντε, ενώ το 30% των υποψηφίων θα «πέσει» κάτω από τη βάση. Στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Λατινικά δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Όσον αφορά στα ΤΕΙ, στο 1ο πεδίο δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στο 2ο πεδίο, στις περιζήτητες σχολές όπως Γραφιστική, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Αντικειμένων δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι βάσεις 2013.

Στο 3ο πεδίο, τα τμήματα φυσικοθεραπείας θα έχουν και φέτος υψηλές βάσεις, ενώ πτώση αναμένεται στις σχολές Μαιευτικής, Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής, κυρίως στις επαρχιακές πόλεις.

Κοντά στα περσινά επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις στο 5ο πεδίο καθώς πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας μιλούν για σημαντική μείωση των θέσεων.

Διαβάστε ποιες οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.