Πτώση Βάσεων 2013 σε ΑΕΙ: ποιες σχολές βυθίζονται

Ποιες σχολές βυθίζονται και ποιες έχουν άνοδο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βάσεων 2013; Τι δήλωσαν οι βαθμολογητές για τις βάσεις 2013;

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» από τα βαθμολογικά κέντρα, ειδικά στα Μαθηματικά αλλά και στη Φυσική και στις σχολές που αυτά επηρεάζουν (Φυσικομαθηματικά, Πολυτεχνικές) αναμένεται πτώση των βάσεων 2013, καθώς φέτος υπήρξε δραματική πτώση των επιδόσεων των υποψηφίων.

«Στο δικό μας κέντρο αλλά και σε άλλα που έχω ακούσει από συναδέλφους δεν είχαμε ούτε ένα άριστο γραπτό» είπε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» εκπαιδευτικός βαθμολογητής από το κέντρο της Αθήνας που, όπως είναι γνωστό, βαθμολογεί τα γραπτά υποψηφίων της επαρχίας.

«Εγώ προσωπικά δεν βρήκα ούτε έναν υποψήφιο που έχει να λύσει το θέμα Β3 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης» προσθέτει ο ίδιος εκπαιδευτικός. Η ίδια όμως εικόνα καταγράφεται και σε πολλά βαθμολογικά κέντρα της Περιφέρειας, που βαθμολογούν γραπτά από την πρωτεύουσα, όπου τα άριστα γραπτά δεν φθάνουν το 1% και αυτό θα οδηγήσει προφανώς σε μεγάλη πτώση των βάσεων 2013.

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση τα γραπτά υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση μπορεί να φθάσουν και το 85%, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές, ενώ στη Θετική Κατεύθυνση αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 35% με 40%. Αυτό κατά πολλούς σημαίνει ότι το 18 εφέτος θα είναι το άριστα για την εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα.

Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο που περιλαμβάνουν τα παραπάνω τμήματα έτσι, και ειδικά σε εκείνα τα τμήματα της Περιφέρειας που δέχονται υποψηφίους με βαθμολογίες από 13 ως 16, μπορεί να παρατηρηθούν εντυπωσιακές πτώσεις των βάσεων 2013, καθώς η επιλογή πολύ απαιτητικών θεμάτων οδηγεί συχνά σχεδόν στην εξαφάνιση της «μεσαίας τάξης». Πτώση θα έχουν πιθανότατα στην επαρχία και αρκετά οικονομικά τμήματα.

Στα τμήματα των Θετικών Επιστημών βέβαια φέτος θα δοθούν επιπλέον θέσεις εισακτέων, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο είχε ανακοινωθεί στην αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Έτσι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι πτώσεις των βάσεων 2013 δεν θα είναι μεγάλες λόγω της αυξημένης συζήτησης.

Στην Έκθεση, αντιστοίχως, η πλειονότητα των γραπτών, όπως λένε βαθμολογητές, κινείται στις βαθμολογίες μεταξύ 12 και 15, ενώ δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή στα ποσοστά των αριστούχων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Την ίδια στιγμή, όπως λένε εκπαιδευτικοί, στις Νομικές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα έχουμε φέτος αλλαγή του τοπίου. Εδώ αναμένεται αύξηση των βάσεων 2013, καθώς οι εισακτέοι φέτος θα μειωθούν και από τους 1.500 πανελλαδικά, εφέτος πιθανότατα οι εισακτέοι θα πέσουν στους 1.000. Η άνοδος αυτή, όπως λένε βαθμολογητές, πιθανότατα θα συμπαρασύρει τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι Ιατρικές είναι ένα «ερώτημα» φέτος, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές. Αν μειωθούν οι θέσεις εισακτέων σε αυτές, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, ίσως καταγράψουν άνοδο των βάσεων 2013. Αν οι θέσεις τους παραμείνουν οι ίδιες με την περυσινή χρονιά θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με οριακή πτώση.

Τέλος, στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται η αναπόφευκτη πτώση των βάσεων 2013 στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά και σε όλα τα μεσαίας ζήτησης τμήματα λόγω των απαιτητικών εφετινών θεμάτων στα Μαθηματικά.

Διαβάστε ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2013 μετά την ολοκλήρωση των Πανελλήνιων 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.