Δημόσιο: έτοιμες οι πρώτες 4.260 διαθεσιμότητες. Ποιοι φεύγουν και πότε

Ποιοι οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα αυτό τον μήνα; Πώς θα φύγουν; Διαβάστε το σχεδιάγραμμα.

Σε δύο “κύματα” θα τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 12.556 δημόσιοι υπάλληλοι, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα. Το 45% επί του συνόλου θα προέλθει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο κύμα θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρέχοντος μήνα και σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 4.260 δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με το Έθνος πρόκειται για 1.976 εκπαιδευτικούς, 2.234 σχολικούς φύλακες και 50 υπαλλήλους του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη δεύτερη φάση, το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπόλοιποι 8.296. Πρόκειται για 700 εκπαιδευτικούς, 3.496 υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, 550 του υπ. Υγείας, 1.000 υπ. Εθνικής Αμυνας, 2.000 του υπ. Προστασίας του Πολίτη και 550 από άλλα υπουργεία.

Οι παραπάνω υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 8 μήνες αντί για 12 που ίσχυε μέχρι σήμε ρα, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους και θα αξιολογηθούν προκειμένου να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις που υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

Σημειωτέον ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα προβλέπεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελείς επιτροπές, που θα συσταθούν ανά υπουργείο με τη συμμετοχή ενός στελέχους του ΑΣΕΠ, του γεν. διευθυντή προσωπικού του υπουργείου και ενός ακόμα γεν. διευθυντή προσωπικού από άλλο υπουργείο.

Τα κριτήρια που θα καθορίσουν την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων θα αφορούν: α) τη διοικητική εμπειρία και τα τυπικά προσόντα (πτυχία κτλ), β) τα κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση κτλ), τον τρόπο πρόσληψης, καθώς θα προταχθούν οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένα ποσοστό 80% με 90% μπορεί να απορροφηθεί σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο ύστερα από αξιολόγηση. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι απ’ τους συνολικά 25.000 υπαλλήλους που πρέπει, με βάση το μνημόνιο 3, να τεθούν σε διαθεσιμότητα φέτος να απολύονται ως και 11.000

Διαβάστε ποιος ο κατάλογος με τους δημοσίους υπαλλήλους προς απόλυση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.