Διαθεσιμότητα: 5 κατηγορίες δημ. υπαλλήλων κινδυνεύουν. Ποια τα κριτήρια

Ποια είναι τα κριτήρια για την διαθεσιμότητα στο Δημόσιο; Ποιες 5 κατηγορίες υπαλλήλων κινδυνεύουν περισσότερο;

Οριστικοποιήθηκε η κατανομή σε όλα τα υπουργεία των 9.820 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή όλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με την ψήφιση του πολυνόμου του υπουργείου Οικονομικών 4.260 υπάλληλοι και απομένουν ακόμα 8.296 που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα 9.820 υπάλληλοι, δηλαδή 1.524 υπάλληλοι περισσότεροι από όσους προβλέπει η μνημονιακή δέσμευση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.

Ηδη στα υπουργεία δόθηκε εντολή στους γενικούς διευθυντές να καταγράψουν τους κλάδους και τις ειδικότητες του προσωπικού που απασχολείται και να εισηγηθούν τον αριθμό των υπαλλήλων με τον οποίο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.

Η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού στα υπουργεία που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα θα προκύψει ύστερα από αξιολόγηση του προσωπικού στις δομές που καταργούνται ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με τα σχέδια στελέχωσης που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη μοριοδοτημένη καταγραφή των προσόντων των υπαλλήλων, από την οποία όσοι έχουν τα λιγότερα μόρια -άρα τα λιγότερα προσόντα- θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων υπαλλήλων και θα έχει προκύψει το προσωπικό με τα «χαμηλότερα» προσόντα που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η αξιολόγηση θα γίνει με τη μοριοδοτημένη αποτύπωση των προσόντων των υπαλλήλων έτσι όπως προκύπτουν από τους ατομικούς φακέλους. Η αξιολόγηση θα γίνει από ειδική τριμελή επιτροπή ανά υπουργείο και φορέα στην οποία θα προεδρεύει στέλεχος του ΑΣΕΠ και θα συμμετέχουν δύο γενικοί διευθυντές.

Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες κριτηρίων. Η μια κατηγορία κριτηρίων θα αφορά στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και η άλλη κατηγορία κριτηρίων στην προϋπηρεσία.

Για όσους έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα μετράει ο βαθμός πτυχίου, αλλά και ο βαθμός του δεύτερου πτυχίου αλλά και το διδακτορικό ή το μεταπτυχιακό εάν υπάρχουν.

Παράλληλα σαν κριτήριο, θα μετρά υπέρ του υπαλλήλου το εάν είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και η συμμετοχή του σε επιμορφωτικά σεμινάρια, οι ξένες γλώσσες, όπως και ο βαθμός αξιολόγησης που έχει πάρει.

Μικρότερη βαρύτητα σαν κριτήριο θα έχει η προϋπηρεσία, ενώ θα συνυπολογίζεται και η οικογενειακή κατάσταση.

Για όσους είναι απόφοιτοι λυκείου θα υπολογίζεται ο βαθμός του απολυτηρίου, οι ξένες γλώσες και η γνώση υπολογιστή. Στη συνέχεια θα υπολογίζεται η προϋπηρεσία και η οικογενειακή κατάσταση σε μικρότερο βαθμό.

Όσοι από τους υπαλλήλους έχουν εισαχθεί στο δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα μοριοδοτούνται επιπλέον, ενώ επιπλέον μόρια θα παίρνουν και όσοι υπάλληλοι εισήχθησαν με διαγωνισμό τα αποτελέσματα του οποίου ελέγχθηκαν από το ΑΣΕΠ.

Ο πίνακας του ΑΣΕΠ θα δείξει ποιοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα
Στο τέλος της διαδικασίας μοριοδότησης θα συνταχθεί πίνακας από το ΑΣΕΠ με βάση τον οποίο όσοι συγκεντρώνουν την χαμηλότερη βαθμολογία θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα.

Πέντε κατηγορίες υπαλλήλων κινδυνεύουν περισσότερο.

  1. Οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, λόγο περιορισμένων προσόντων θα λάβουν χαμηλή βαθμολογία.
  2. Όσοι μετά το 1994 προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ μετά το 1994.
  3. Οι περίπου 25.000 που μονιμοποιήθηκαν με τον λεγόμενο νόμο Παυλόπουλου.
  4. Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ μετά το 1994 και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων με τον Καλλικράτη.
  5. Οι υπάλληλοι που θα αποδειχθεί ότι έχουν καταθέσει πλαστά πιστοποιητικά

Διαβάστε από ποια υπουργεία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 9.820 υπάλληλοι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.