Πότε έρχεται το νέο κύμα διαθεσιμότητας 4.800 δημοσίων υπαλλήλων

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλου του ΑΣΕΠ βρίσκονται στον αέρα; Πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το νέο κύμα διαθεσιμότητας 4.800 δημοσίων υπαλλήλων;

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων κατά το οποίο θα πάρουν τη σκυτάλη από τους σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων, 8.296 υπάλληλοι του Δημοσίου. Πρόκειται για τους 4.800 υπαλλήλους των υπουργείων Άμυνας, Δημοσίας Τάξης, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών, αλλά και 13 δήμων – συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης – και τους 3.496 Δημοτικούς Αστυνομικούς, που θα βρεθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτός δημοσίου ως υπεράριθμοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το δεύτερο αυτό κύμα της διαθεσιμότητας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, ώστε έως και τα τέλη Δεκεμβρίου (τρίτο κύμα διαθεσιμότητας) να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500.

Εν το μεταξύ αυστηρό μήνυμα αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός προς όλους τους υπουργούς προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το δεύτερο κύμα κινητικότητας το οποίο θα προέλθει από τους οργανισμούς που εποπτεύουν τα υπουργεία.

Σαμαράς: Εντολή για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου

Κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη θα τεθούν όλα τα δεδομένα καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

Παραμονή της σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωράει στην αναδιάρθρωση τριών ζημιογόνων ΔΕΚΟ (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ) προκειμένου να γίνουν βιώσιμες και στην συνέχεια – μέσα στο 2014 – να ιδιωτικοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».

Όπως τονίζεται, τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.

Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων, καταλήγει η ανακοίνωση, «θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι του Δημοσίου που έχουν προσληφθεί μεν με διαγωνισμό, αλλά όχι μέσω διαγωνισμού που κήρυξε το ΑΣΕΠ φαίνεται ότι βρίσκονται “στον αέρα” καθώς όπως διευκρινίζεται δεν εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα επί 8 μήνες λαμβάνουν το 75% του μισθού τους. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να βρουν μια νέα θέση στο δημόσιο. Σε αντίθετη περίπτωση απολύονται και υπολογίζεται η αμοιβή τους για το 8μηνο της διαθεσιμότητας αντί αποζημίωσης.

Διαβάστε ποιοι οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα αυτό τον μήνα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.