Bitcoin: η τρέλα καταλαμβάνει και την Κίνα. Κέρδος 46% σε 20 μέρες

Τι είναι το bitcoin που έχει τρελάνει τον κόσμο με την επινόηση του και τρέλανε και την Κίνα; Πώς μπορεί το bitcoin να επηρεάσει ή να απειλήσει τον χρυσό;

Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό. Ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται “εκτύπωση” και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή.

Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην “εκτύπωση” νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια.

Μόλις δημιουργηθούν, τα bitcoins αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ιδιοκτήτη τους, σ’ ένα εικονικό πορτοφόλι, και μπορούν να ανταλλάσσονται με τρίτους. Τέτοιες συναλλαγές γίνονται χωρίς να χρειάζεται να περάσει κανείς από την τράπεζα και παραμένουν ανώνυμες.

Όμως είναι και επικίνδυνες: τον Ιούνιο του 2011, χάκερ επιτέθηκαν σε εικονικά πορτοφόλια τα οποία άδειασαν εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.

Τα bitcoins δημιούργησαν μια θέση στο “βαθύ διαδίκτυο”, ένα μυστικό και σκοτεινό τμήμα του Ίντερνετ στο οποίο κινούνται μόνον οι μυημένοι και όπου οι λαθρέμποροι ναρκωτικών συγχρωτίζονται με παρόχους απαγορευμένων υπηρεσιών.

Ο Sun Minjie είναι ένας 28χρονος Κινέζος από το Πεκίνο, που αποφάσισε επιτυχημένα να επενδύσει τα χρήματά του στο bitcoin.

Ο Sun επένδυσε 3.000 ευρώ στην εταιρεία 796 Xchange Ltd.,online εταιρία που διαχειρίζεται μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με το Bitcoin.

Ο νεαρός Κινέζος ανήκει στους πολλούς επενδυτές που στρέφονται στο εικονικό νόμισμα, ενώ εντείνεται η ανησυχία από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το μέλλον του νομίσματος.

Πάντως το Bitcoin αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Κϊνα.

Ο Sun δαπάνησε 28 Bitcoins, αξίας 3.108 δολάρια για πάνω από 400 μετοχές της 796 Xchange και έχει κέρδος 46% από την 1η Αυγούστου, την ώρα που ο Shanghai Composite Index έχει κερδίσει μόλις 2 % την ίδια περίοδο.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον όμως ειναι το εξης: Μπορεί το bitcoin να γίνει η μεγαλύτερη απειλή για το χρυσό;

Καθώς η αμερικανική οικονομία γίνεται όλο και πιο δυνατή, ο χρυσός θα χάνει την αξία του σαν ασφαλές καταφύγιο και αυτό μπορεί κατά κάποιο λόγο να δικαιολογηθεί από την μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού, της τάξης του 1.05% σε διάστημα τριών μηνών.

O χρυσός που αποτελεί μακροχρόνια επένδυση αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με το Marketwatch, μια μεγάλη απειλή. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το ψηφιακό νόμισμα bitcoin που έχει προοπτικές να ανέβει, κλέβοντας λίγη από τη δόξα του χρυσού.

Η τιμή του χρυσού ήταν κάτι σαν roller-coaster τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2001 έκλεισε στα 2.000 δολάρια η ουγγιά και από τότε έχει πέσει στα 1.200 – 1.300 δολάρια η ουγγιά.

Με την πορεία και της ευρωζώνης να ανακάμπτει οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν έτοιμες να σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα. Το δολαριο γίνεται όλο και πιο ισχυρό και η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα. Έτσι οι επενδυτές δεν έχουν την ανάγκη να στραφούν στον χρυσό και αυτό ρίχνει την τιμή του.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το bitcoin έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει μια σοβαρή επένδυση, αφού το ψηφιακό νόμισμα έχει τόση αξιοποιστία όσο μια… μετοχή της Ζιμπάμπουε αλλά κάνει μικρή και σταθερή πρόοδο στον οικονομικό κόσμο. Μάλιστα έχει γίνει και πρόταση να διαπραγματεύεται η τιμή του στο χρηματιστήριο.

Την ώρα που το ίντερνετ μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας και οι διαδικτυακές συναλλαγές αυξάνουν οι αναλυτές αρχίζουν να να βλέπουν “μέλλον” στο ψηφιακό νόμισμα.

“Όπως δεν ακούμε πια δίσκους, δεν διαβάζουμε βιβλία, δεν στέλνουμε γράμματα, γιατί να χρησιμοποιούμε χρήμα που τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες”, λένε αναλυτές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.