Φορολογική δήλωση 2013, Taxisnet: χάνουν επιστροφές φόρου χιλιάδες φορολογούμενοι

Γιατί χάνουν τις επιστροφές φόρου χιλιάδες φορολογούμενοι μετά τον επανέλεγχο της εφορίας; Πώς θα ειδοποιείται ο φορολογούμενος για την μη επιστροφή φόρου του και προσκόμισση δικαιολογητικών στην εφορία απο το Taxisnet;

Εκτός απο τους οφειλέτες του Δημοσίου και την μη επιστροφή φόρου, φρένο στις επιστροφές φόρου βάζει το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων. Οδηγώντας προς επανέλεγχο στην εφορία δηλώσεις που τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου του Taxisnet αναδεικνύουν ως ύποπτες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναγκάσει χιλιάδες φορολογουμένους που εμφανίζονταν να δικαιούνται επιστροφή φόρου να τροποποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση και να καταβάλουν τελικά φόρο.

Ήδη, όπως αναφέρουν «τα Νέα», 180.000 φορολογούμενοι έχουν προσκομίσει στις Εφορίες προς επαλήθευση τα δικαιολογητικά που συνυπέβαλαν με το Ε1, ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν ακόμη 100.000 φορολογούμενοι.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα έχει ελεγχθεί από τις εφορίες το 5%, των 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στο Taxisnet . Πρέπει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε αρχικά την υποβολή 6,2 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς 500.000 φορολογούμενοι δεν θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις 2013, αν και είναι υπόχρεοι.

Στις περιπτώσεις που το Taxisnet διαπιστώνει αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και των στοιχείων που έχει η ΓΓΠΣ, μπλοκάρει την έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος και ειδοποιεί με μήνυμα ότι εντός 15 ημερών θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλει στην Εφορία χειρογράφως ή ταχυδρομικώς όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης, ώστε να γίνει έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 180.000 φορολογουμένους που έχουν προσέλθει στις εφορίες περισσότεροι από 16.000 έχουν αναγκασθεί να τροποποιήσουν τις αρχικές τους φορολογικές δηλώσεις, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν συμβάδιζαν με τα πραγματικά εισοδήματα, τις παρακρατήσεις, αλλά και τις δαπάνες των φορολογούμενων.

Εξάλλου, εμπρόθεσμες θα χαρακτηρίζονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις 2013 φυσικών προσώπων που θα κατατεθούν μέχρι τις 30 Αυγούστου 2013 στο Taxisnet , ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έχει ξεκαθαρίσει πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση και πως κάθε υποβολή φορολογικής δήλωσης μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Διαβάστε τι πρέπει να ξέρουν όσοι το συμπληρώνουν τώρα το έντυπο Ε9.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.