Ποια τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Ποια είναι τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου; Σε ποια θέση βρίσκονται τα ελληνικά ιδρύματα; Διαβάστε τη λίστα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη η λίστα των 500 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο με βάση τα κριτήρια της Σαγκάης, έπειτα από αξιολόγηση 17.000 ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στα κορυφαία του πλανήτη, κατατάσσονται αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου καταλαμβάνουν τις 17 από τις 20 πρώτες θέσεις. Για ακόμη μία φορά το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου είναι το Χάρβαρντ, ενώ ακολουθούν το Στάνφορντ, το Μπέρκλεϊ και το ΜΙΤ. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται -χωρίς εκπλήξεις- το βρετανικό Κέμπριτζ, ενώ όσον αφορά στα ελληνικά πανεπιστήμια το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατατάσσονται στις θέσεις μεταξύ 301-400.

Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, μεγάλος νικητής είναι οι ΗΠΑ με 146 ιδρύματα, όμως με απώλειες, αφού πέρυσι είχε στην ίδια λίστα την πρωτιά με 150. Ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία με 37 σε σχέση με 38 που είχε πέρυσι και η Γερμανία με επίσης 37. Εντύπωση προκαλεί όμως, το γεγονός ότι Κίνα και εν γένει η Ασία μπαίνουν δυναμικά στο… παιχνίδι.

Το 2003, η Κίνα, η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ είχαν μόλις 16 πανεπιστήμια ανάμεσα στα 500 πρώτα. Σήμερα έχουν 42, από τα οποία τα 5 περιλαμβάνονται στο Top 200. Η πορεία του πανεπιστημίου της Σαγκάης μάλιστα, είναι εντυπωσιακή, αφού από την κατηγορία 401-500 που βρισκόταν το 2003 φέτος βρέθηκε στην κατηγορία 151-200.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τη χώρα μας στις θεματικές υπο-κατατάξεις της Σανγκάης, τα ελληνικά ιδρύματα, έχουν βελτιωμένη θέση. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία με τον τίτλο «Φυσική», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται στις θέσεις 101-150, ενώ στην κατάταξη με τον τίτλο «Μηχανική, τεχνολογία και επιστήμες της πληροφορικής» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στις θέσεις 151-200.

Βέβαια, η συγκεκριμένη αξιολόγηση έχει επικριθεί έντονα σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς δίνει έμφαση στην πανεπιστημιακή έρευνα, στις δημοσιεύσεις αποκλειστικά σε αγγλοσαξονικά έντυπα (όπως το «Nature» και το «Science») και τα βραβεία Νομπέλ των καθηγητών και αποφοίτων, ενώ αγνοεί τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Για να απαντήσει στη Σαγκάη, τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός πανοράματος των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που θα λέγεται U-Multirank και θα είναι προσβάσιμο στο Διαδίκτυο από τον Φεβρουάριο του 2014.

Διαβάστε ποια 5 ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια ελίτ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.