Απο πότε ισχύουν και πόσο θα είναι οι μειώσεις σε 600 φάρμακα

Απο πότε ισχύουν και πόσο θα είναι το ύψος των μειώσεων στις τιμές 600 φαρμάκων; Ποια είναι τα λάθη που είχαν γίνει στις τιμές φαρμάκων στο προηγούμενο δελτίο τιμών;

Μετά τα τραγικά τα νέα για την ιατροφαρμακευτική ασφάλεια των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων, σύμφωνα με την Ημερησία, από τις 16 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν οι νέες μειωμένες τιμές φαρμάκων στα φαρμακεία, σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει και περισσότερα από 2.000 νέα καινοτόμα σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας και αποτελούσαν πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των φαρμάκων δεν έχουν υποστεί καμία μεταβολή στην τιμή τους. Υπάρχουν, ωστόσο, περί τα 600 φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν μείωση τιμής έως και 50%. Ειδικότερα, περίπου 500 σκευάσματα παρουσιάζουν μείωση τιμής έως και 10%.

Από 10%-20% μείωση τιμής εμφανίζουν περί τα 60 φάρμακα, ενώ από 20%-30% 34 σκευάσματα. Υψηλότερη μείωση που φθάνει και το 50% έχουν υποστεί 12 σκευάσματα. Μεταξύ των φαρμάκων που μειώνονται οι τιμές τους είναι το Levitra (μείωση κατά 47,09%), το Duoplavin (μείωση κατά 18,56%) και το Otrivin (μείωση κατά 16,50%). Στον αντίποδα, αυξήσεις έχουν γίνει σε μικρό αριθμό φαρμάκων (περίπου 250 σκευάσματα) και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας οι αυξήσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Τα λάθη
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, στο προηγούμενο δελτίο τιμών είχαν γίνει λάθη στον προσδιορισμό της τιμής με αποτέλεσμα κάποια φάρμακα να «εξαφανιστούν» από την ελληνική αγορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση σκευάσματος (Kepilept) η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 203,86%. Αύξηση 126,42% καταγράφεται στο Innohep, 108,89% στο Nurofen, 99,73% στο Alvesco, ενώ διπλασιασμό στην τιμή τους παρουσιάζουν φάρμακα όπως το Aregen, το Crestor και το Elidel.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το νέο δελτίο τιμών (έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας) ισχύει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς από 2 Σεπτεμβρίου και για τις φαρμακαποθήκες από 9 Σεπτεμβρίου. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι για τα ιδιωτικά φαρμακεία θα ισχύσει από 16 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ποιοι είναι οι κίνδυνοι του γνωστού αναλγητικού Voltaren σύμφωνα με τον ΕΟΦ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.