Taxisnet: Τι πρέπει να συμπληρώσετε στο νέο Ε9 και μέχρι πότε

Τι πρέπει να συμπληρώσετε στo νέο Ε9 για την φορολογία ακινήτων; Μέχρι πότε πρέπει να συμπληρώσετε το νέο Ε9;

Νέα ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet νέα δήλωση Ε9 για την φορολογία ακινήτων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι ανεξάρτητα αν το 2012 επήλθε κάποια αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να συμπληρώσουν οκτώ κωδικούς, ώστε η Εφορία να έχει την κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για να φορολογήσει αναλόγως.

Μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου καλούνται 6 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνοντας 8 νέους κωδικούς

Στη νέα δήλωση Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν μέσω Taxisnet :

  • Τον δωδεκαψήφιο αριθμό του εθνικού κτηματολογίου, εφόσον έχουν και υπάρχει
  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος εάν υπάρχει
  • Την επιφάνεια της κατοικίας
  • Την επιφάνεια αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων, επαγγελματικών χώρων ή άλλων κτηρίων της κατοχής τους
  • Τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχιο
  • Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης
  • Το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου
  • Το πλήθος των προσόψεων κάθε ακινήτου

Οι φορολογούμενοι δεν θα δηλώσουν από την αρχή όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά μόνο τις αλλαγές και τα νέα στοιχεία που απαιτούνται καθώς με την είσοδο στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet εμφανίζεται η εικόνα της περιουσιακής κατάσταση κάθε φυσικού προσώπου.

Στις «Σημειώσεις φορολογούμενου» στο έντυπο Ε9 υποχρεωτικά αναγράφεται:
Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Στόχος είναι η Εφορία να έχει πλήρη και αναλυτική εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογουμένου εν όψει της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα και την κατάρτιση του περιουσιολογίου.

Διαβάστε τις 4 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για το Ε9.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.