Taxisnet, Ε9: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι το συμπληρώνουν τώρα

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι το συμπληρώνουν έντυπο Ε9; Τι δεν απαιτείται να αναγραφεί στο έντυπο Ε9 στο taxisnet;

Όσοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν «τακτοποιήσει» το αυθαίρετό τους και συμπληρώνουν αυτές τις μέρες, το φετινό έντυπο Ε9 θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Η προθεσμία υποβολής του Ε9 εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των τετραγωνικών του ακινητου (μαζι με αυτό που τακτοποιήθηκε ). Στο εξής θα φορολογούνται για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Προσέξτε πως εξελίχθηκε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο:

Ν. 3775/2009: (Νόμος Σουφλιά)

  • οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους.
  • τα αυθαίρετα κτίσματα αναγράφονται στην πραγματική τους κατάσταση.

Ν. 3843/2010: (Νομος Μπιρμπίλη)

  • Δεν απαιτείται η προσθήκη ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του εν λόγω ακινήτου στο έντυπο Ε9 από άλλη αιτία. Αν βέβαια έχουν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι χώροι σε προηγούμενο Ε9 ως κύριοι ή βοηθητικοί, δεν διαγράφονται.
  • Όταν απαιτείται η αναγραφή στο έντυπο Ε9 ακινήτου από άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τ.μ. του ημιυπαίθριου.
  • Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους, είτε ως βοηθητικοί, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του εν λόγω ακινήτου στο Ε9 από άλλη αιτία.
  • Όταν οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στη δήλωση Ε9, ως χώροι κύριας χρήσης.

Ν. 4014/2011: (Νόμος Γ. Παπακωνσταντίνου)

  • Αυθαίρετα κτίσματα, δηλώνονται στο Ε9 στην πραγματική τους κατάσταση, το επόμενο από την τακτοποίηση έτος.
  • Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους

Διαβάστε ερωτήσεις και απαντήσεις για την συμπλήρωση της δήλωσης εντύπου Ε9 στο taxisnet.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.