Τόκοι καταθέσεων: Φορο-παγίδα κρύβουν οι κοινοί λογαριασμοί με τα παιδιά

Ποιους φόρους παγίδα κρύβουν οι κοινοί λογαριασμοί με τα παιδιά; Πώς θα γράψετε τους τόκους καταθέσεων των παιδιών σας;

Σε παγίδα που κρύβει φόρο κινδυνεύουν να πέσουν όσοι γράψουν τόκους καταθέσεων για λογαριασμό των παιδιών τους από κοινούς λογαριασμούς, εφόσον αυτά είναι ενήλικα και είναι προστατευόμενα μέλη (σπουδάζουν, είναι στρατιώτες κ.λπ.).

Τα ανήλικα παιδιά

Εφόσον το παιδί σας είναι ανήλικο ή ενήλικο που σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία θεωρείται προστατευόμενο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το εισόδημα των ανηλίκων παιδιών από τόκους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα. Συνεπώς, αν θελήσετε να εμφανίσετε καθένα από τα ανήλικα παιδιά σας με τόκους άνω των 250 ευρώ, τότε και πάλι οι τόκοι καταθέσεων που αναλογούν στα παιδιά σας πρέπει να δηλωθούν είτε στο όνομά σας είτε στο όνομα της συζύγου σας, έστω κι αν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας είναι συνδικαιούχοι και τα παιδιά σας.

Τα ενήλικα παιδιά

Εάν τα παιδιά σας είναι ενήλικα προστατευόμενα και θελήσετε να εμφανίσετε καθένα από αυτά με τόκους άνω των 250 ευρώ, τότε θα πάψουν να θεωρούνται προστατευόμενα και θα πρέπει να υποβάλουν δικές τους δηλώσεις στην Εφορία. Κι αυτό θα συμβεί επειδή, με τη νέα φορολογική νομοθεσία που ισχύει από φέτος, προβλέπεται ότι για κάθε ενήλικο φορολογούμενο με εισόδημα οποιουδήποτε ύψους ισχύει το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ.

Συνεπώς, κάθε ενήλικο τέκνο που θα έχει στο όνομά του τόκους καταθέσεων θα εμφανίζεται με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο των 2.900 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος το οποίο επιτρέπεται να έχει ένα μέλος της οικογένειας του φορολογούμενου για να θεωρείται προστατευόμενο.

Έστω λοιπόν κι αν οι τόκοι κάθε ενήλικου τέκνου ήταν κάτω από 3.000 ευρώ, η Εφορία θα καταλογίσει στο τέκνο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ, εξέλιξη η οποία θα έχει δύο αρνητικές συνέπειες:

Απώλεια επιδομάτων
α) Το παιδί να πάψει να θεωρείται προστατευόμενο και οι γονείς του να μην δικαιούνται πλέον να λάβουν γι’ αυτό το τέκνο το νέο οικογενειακό επίδομα από τον ΟΓΑ.

Ξεχωριστή δήλωση
β) Το παιδί να κληθεί να υπoβάλει ξεχωριστή δήλωση και να πληρώσει ακόμη και φόρο. Αυτό θα συμβεί, επειδή δεν θα έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ και θα φορολογηθεί για το τμήμα αυτό του εισοδήματος με φόρο 10%. Συγκεκριμένα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 75 ευρώ, δηλαδή 10% επί του ποσού των 750 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμφανίσετε ότι τα παιδιά σας είχαν εισοδήματα από τόκους μόνο και μόνο επειδή ήταν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς σας. Άλλωστε τα χρήματα στους λογαριασμούς αυτούς είναι κατά κανόνα δικά σας ή της συζύγου σας, οπότε δεν έχετε παρά να δηλώσετε το πραγματικό γεγονός, ότι δηλαδή οι τόκοι ανήκουν σε σας και τη σύζυγό σας.

Τώρα, αν τα παιδιά σας, τα οποία είναι συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς σας, είναι ενήλικα και υποβάλλουν ήδη δικές τους δηλώσεις, τότε εφόσον έχουν εισοδήματα που υπερκαλύπτουν τα τεκμήρια μπορούν να αναγράψουν στις δηλώσεις τους τα ποσά των τόκων που τους αναλογούν ως συνδικαιούχοι, βάσει της κατανομής που έχετε συμφωνήσει να κάνετε μαζί τους.

Δείτε πώς θα αποφύγετε την «παγίδα» με τους τόκους καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.