Πώς οι υδρογονάνθρακες θα «αναστήσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία. Ολόκληρο το σχέδιο

Πώς τα έσοδα από την εξεύρεση υδρογονθράκων μπορούν να «αναστήσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία; Διαβάστε όλο το φιλόδοξο σχέδιο.

Με απόφαση της Βουλής όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων-ως χρήματα του ελληνικού λαού- δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα.

Στόχος θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας».

Η Κρήτη θα παίξει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, που επισκέφτηκε τα Χανιά.

Ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ερευνών στα νότια της Κρήτης λέγοντας ότι θα γίνουν γνωστά σε τέσσερις μήνες. «Στα νότια της Κρήτης εκτιμώ ότι σε περίπου 4-5 μήνες θα έχουμε μια πλήρη εικόνα από την εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες για το τι κρύβουν τα έγκατα της θάλασσας. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα – υπάρχουν πολλές προσδοκίες. Δεν είναι σκόπιμο ο αρμόδιος υπουργός να μιλήσει για αυτά πριν από τους επιστήμονες, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να έχουμε πολύ θετικές εκπλήξεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιτέλους θα έχουμε απαντήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες που θα προσελκύσουν, ελπίζουμε, το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών», τόνισε ο κ. Μανιάτης, ενώ αναφέρθηκε και σε δυο ευρωπαϊκές συμφωνίες που αφορούν άμεσα και το νησί.

Όπως τόνισε, «είχαμε την εξαιρετικά πολύ καλή απόφαση για την επιλογή του TΑΡ ως αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία μέσω Ελλάδος προς την Ευρώπη. Αυτό που ανακοίνωσα σήμερα είναι ότι πριν 15 ημέρες είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Ε.Ε. Υιοθετήθηκαν και εντάχθηκαν στα έργα κοινού ενδιαφέροντος έργα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Το πρώτο έργο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης και στη συνέχεια και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένας αγωγός που έχει ενταχθεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., άρα έχει τις δυνατότητες να πάρει χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες ωρίμανσης από κοινοτικά κονδύλια και θα έχει και μια προτεραιότητα και στις αδειοδοτήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό που εδώ και περίπου 3 χρόνια έχει βάλει ως στόχο η Ελλάδα, τη στενή συνεργασία στα ζητήματα των υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, παίρνει σάρκα και οστά.

Την ερχομένη Τετάρτη και Πέμπτη θα επισκεφτώ και επίσημα την Κύπρο και θα έχουμε τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπου θα υπογράψουμε και μνημόνιο συνεργασίας ώστε να υπάρχουν συνέργειες σε αυτό τον τομέα».

Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σημαντικό έργο κοινού ενδιαφέροντος, όπως το χαρακτήρισε, και είναι το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη και από εκεί την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως είπε, το έργο αυτό αποκτά «ευρωπαϊκή προτεραιότητα» ως ευρασιατικό ηλεκτρικό καλώδιο και έκανε γνωστό ότι και για αυτό θα υπογραφεί κοινή δήλωση μεταξύ των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα και για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, «μέσα στο Σεπτέμβριο, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, θα καταθέσουμε στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τις τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους στα τρία οικόπεδα, Πατραϊκό Κατάκολο και Ιωάννινα.

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο θα καταθέσουμε για ψήφιση στη Βουλή ένα νόμο που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα, γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Και πρέπει να σας πω ότι φιλοδοξία μας είναι, και θα το κάνουμε πράξη, η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα έχει την αυστηρότερη δυνατή νομοθεσία για ζητήματα ερευνών υδρογονανθράκων και προστασίας ιδιαίτερα στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Ο κ Μανιάτης αναφέρθηκε και στα οφέλη που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες λέγοντας: «Το τρίτο ζήτημα που μας απασχολεί είναι πώς θα κατανεμηθούν με μια κοινή υπουργική απόφαση τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα περίπου 25% των συνολικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, έσοδα είτε του αναδόχου είτε του κράτους, θα πάνε στις τοπικές κοινωνίες», υποστήριξε. Από τα Χανιά ο κ. Μανιάτης απάντησε και σε όσους κατά καιρούς εκφράζουν φόβους ότι τα έσοδα της χώρας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα πάνε στους δανειστές.

Όπως είπε, «με απόφαση της Βουλής όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων δε θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό και, αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές. Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Είναι χρήματα της σημερινής και των επομένων γενεών. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε και είναι νόμος του κράτους η δημιουργία του ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης, η δημιουργία δηλαδή ενός κουμπαρά όπου όλα τα έσοδα των υδρογονανθράκων του ελληνικού Δημοσίου θα πηγαίνουν εκεί και ο μοναδικός σκοπός του συγκεκριμένου ταμείου θα είναι να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρό μέρος του να στηρίξει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Μια γεώτρηση σε μια θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, δημιουργεί περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο συνέδριο που το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών-Γεωλόγων. Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη παγκόσμια ένωση που απασχολείται με έρευνες υδρογονανθράκων, με 38.000 μέλη από 120 χώρες, που θα οργανώσει το συνέδριό της για τη Μεσόγειο, την Κασπία τη Μαύρη Θάλασσα, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που έχουν δείξει οι εταιρείες πετρελαίου για τις έρευνες που γίνονται στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και είναι επίσης και αποτέλεσμα του ότι εκτιμούν ότι η χώρα μας κινείται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ταχύτητα. Θα συμμετάσχουν πάνω από 300 εκπρόσωποι όλων των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για την Ελλάδα».

Διαβάστε σε ποιες περιοχές της Ελλάδας βρέθηκε πετρέλαιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.