Σεισμός, Ελλάδα, 9 ρίχτερ: τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι για τον κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα της τάξης των 9 ρίχτερ;

Στη ζώνη υψηλής σεισμικότητας, βρίσκεται η Ελλάδα, μεταξύ πολλών χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος «SHARE» (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Μέρος της έρευνας φιλοξενήθηκε στη γαλλική εφημερίδα εφημερίδα Le Monde. Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» φιλοξενούνται οι πρώτοι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές, όπως αυτοί δημιουργήθηκαν από πενήντα επιστήμονες.

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς, μεγέθους 9 Ρίχτερ και τις καταστροφικές συνέπειες τους.

Στην κόκκινη ζώνη σεισμικής δραστηριότητας περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα.

Το zougla.gr επικοινώνησε με διακεκριμένους σεισμολόγους οι οποίοι μας ανέφεραν ότι η έρευνα θεωρείται αξιόπιστη, ωστόσο θεωρούν ακραία την εκτίμηση για εκδήλωση σεισμού μεγέθους 9 ρίχτερ. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί και να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας.

Διαβάστε πόσο μεγάλο σεισμό προβλέπει η εφημερίδα Le Monde στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.