Πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις

Πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια στις καταθέσεις αλλά και τις χορηγήσεις; Πρόκειται να μειωθούν ή όχι τα επιτόκια ;

Παρατηρείται αξιοσημείωτη βελτίωση στα καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων σε χορηγήσεις και καταθέσεις στις τράπεζες.

Η αλήθεια είναι ότι παρατηρείται δραστική υποχώρηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, η οποία σε σχέση με πέρσι προσεγγίζει ή σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει τις διακόσιες μονάδες βάσης.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις -άρα και τα μεγαλύτερα οφέλη- παρατηρούνται στον όμιλο Πειραιώς καθώς μέχρι πρότινος οι τράπεζες Λαϊκή, Millennium, Ελληνική και Κύπρου (απορροφήθηκαν όλες από την Πειραιώς) προσέφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς στους καταθέτες.

Μάλιστα, όλα δείχνουν πως υπάρχουν ακόμη πολύ σημαντικά περιθώρια για νέα μείωση των καταθετικών επιτοκίων και κύκλοι της αγοράς προβλέπουν αποδόσεις γύρω στο 2% μέχρι τα μέσα του 2014. Άλλωστε, σήμερα οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη (ακόμη και σε σύγκριση με την Κύπρο) παρότι ο εγχώριος πληθωρισμός έχει περάσει σε αρνητικά επίπεδα.

Πέραν αυτών, όμως, οι τράπεζες έχουν μειώσει το κόστος χρηματοδότησής τους, περιορίζοντας δραστικά την έκθεσή τους στον υψηλότοκο μηχανισμό ELA. Κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, οι τράπεζες έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν αντλήσει και σημαντικά κεφάλαια από τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στο άθροισμα των δύο προαναφερόμενων ποσών θα πρέπει να προστεθεί και η ρευστότητα που εξοικονομήθηκε από τη μείωση των χορηγήσεων (γύρω στο -4% η πιστωτική επέκταση το τελευταίο δωδεκάμηνο). Είναι προφανές ότι τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν περιόρισαν δραστικά τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φυσικά από τον «ακριβό» μηχανισμό του ELA.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όλα δείχνουν πως θα δούμε και αξιοσημείωτη υποχώρηση στα επιτόκια χορηγήσεων και ήδη έχουν εκφραστεί εκτιμήσεις για πτώση γύρω στις 200 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους. Αυτό, όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε καμιά περίπτωση δεν εμποδίζει τις τράπεζες να διευρύνουν το spread (διαφορά πιστωτικού μείον χρεωστικού επιτοκίου) με το οποίο ήδη δουλεύουν. Πώς; Με τον διαφορετικό χρονισμό, δηλαδή με το να ξεκινούν πρώτες οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων και να ακολουθούν με κάποιους μήνες υστέρησης, οι περικοπές στα επιτόκια χορηγήσεων.

Δείτε πόσο μειώθηκαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρει κάθε τράπεζα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.