Πρόβλημα στο Taxisnet: τι εμφανίζει σε αυτούς που πλήρωσαν…

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Taxisnet; Τι δεν κατάφερε να καταγράψει το σύστημα Taxisnet στους φορολογούμενους;

Μετ΄ εμποδίων και με πολλά με αναπάντεχα γίνεται φέτος η συγκέντρωση φόρων καθώς το taxisnet με ευθύνη του αναδόχου, δεν τα κατάφερε να καταγράψει όλες τις πληρωμές που έγιναν μέχρι τις 30/8 και εμφανίζει και αυτούς που πλήρωσαν σαν να μην πλήρωσαν.

Ειδικότερα, λόγω προβλήματος στο Taxisnet τις τελευταίες ημέρες τα ΑΦΜ πολλών επιχειρήσεων που είχαν πληρώσει τις οφειλές τους εμπρόθεσμα πριν τις 30/8…ακόμη και σήμερα 5/9 εμφανίζονται να χρωστάνε.

Ετσι ακόμη και όσες επιχειρήσεις έχουν καταβάλει το φόρο χρεώνονται προσαυξήσεις στο Taxisnet σαν να μην έχουν πληρώσει και το χειρότερο, δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη πρόκειται να τεθεί «υπό έλεγχο» σήμερα. Οπως ανέφερε με αποκλειστικές δηλώσεις του στο newpost.gr «υπήρξε πράγματι δυσλειτουργία της ενημέρωσης και ο ανάδοχος έφερε διόρθωση στο σύστημα Taxisnet για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σήμερα, μετά τον απαραίτητο έλεγχο, θα προχωρήσουμε στην ενημέρωση όλων των πληρωμών μέχρι 30/8».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη ενημερότητα μπορούν να λάβουν, οι επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει τους φόρους τους εμπρόθεσμα, όμως μόνο από την ΔΟΥ και όχι ηλεκτρονικά ή σε ΚΕΠ με την επίδειξη του αποδεικτικού πληρωμής.

Όσον αφορά την πορεία ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Χ. Θεοχάρης σημειώνει ότι «155.000 φορολογούμενοι (από 900 χιλ. περίπου), θα ενημερωθούν να πάνε στην ΔΟΥ με τα δικαιολογητικά τους για να ελεγχθούν τα παραστατικά σε σχέση με το τι δήλωσαν».

Το πρόβλημα στο Taxisnet που δημιουργήθηκε σε αυτές τις δηλώσεις, είναι ότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις και αναντιστοιχίες ανάμεσα στα στοιχεία που δήλωσαν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι και στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ σχετικά με τα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων, των παρακρατηθέντων φόρων και των εκπιπτόμενων δαπανών.

Οι 155.000 δηλώσεις των οποίων οι αποκλίσεις θεωρήθηκαν οι πιο σοβαρές στο Taxisnet θα παραπεμφθούν στις εφορίες για να ελεγχθούν εξονυχιστικά.

Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν για έλεγχο θα πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν στις Δ.Ο.Υ. όλες τις βεβαιώσεις για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2012 και για τους φόρους που παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματα αυτά, καθώς επίσης και όλα τα αποδεικτικά για τις δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος και όλες τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2012 για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Δείτε ποιος είναι ο πλήρης οδηγός για τη δήλωση Ε9 μέσω taxisnet.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.