Απόστολος Τζιτζικώστας: ποιος ο γόνος ακραίου πολιτικού, πρόσωπο της ημέρας

Ποιος είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας που από γιος βασιλικού πολιτικού έγινε “εν μία νυκτί” το πρόσωπο της 28ης Οκτωβρίου 2013;

«Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχυσε την καρδάρα με το γάλα», παρατηρούν από χθες πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστεί στην πολιτική επικαιρότητα με αφορμή την πρωτοβουλία του να καλέσει τη Χρυσή Αυγή στην στρατιωτική παρέλαση και να την εξισώσει με το ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αιφνιδίασε και εξέπληξε δυσάρεστα την Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό, λίγες ώρες μετά την συνέντευξή του στην οποία παραλλήλιζε το ΠΑΣΟΚ με τη Χρυσή Αυγή, αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση επανόρθωσης.

Κανείς δεν περίμενε, τόσο στην Νέα Δημοκρατία, όσο και στην Θεσσαλονίκη, πως ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θα κινιόταν με αυτόν τον τρόπο. Λίγο πριν αναλάβει τη θέση του περιφερειάρχη μετά την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά και αργότερα, καλλιεργούσε ένα κεντρώο και συναινετικό προφίλ, ενώ είχε έρθει σε ευθεία σύγκρουση με το λεγόμενο «σύστημα Ψωμιάδη». Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ καλές και αυτό βοήθησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα να εκμεταλλευτεί το αίσθημα απογοήτευσης των Θεσσαλονικέων απέναντι στον πρώην περιφερειάρχη. Τα είχε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό ποντάροντας, επίσης, στο προφίλ του νέου και δραστήριου πολιτικού.

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ συζητιόταν το ενδεχόμενο αν τον στηρίξει για την θέση του περιφερειάρχη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αν είχε προηγηθεί συμφωνία με την Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξουν σε κάποιες περιπτώσεις κοινούς υποψηφίους. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του βέβαια, για το ΠΑΣΟΚ το πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα έγινε «κόκκινο πανί» και είτε ο κ. Βενιζέλος θα υποστηρίξει έταιρο υποψήφιο στην περιοχή καταγωγής του, είτε η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει το χρίσμα στον νυν περιφερειάρχη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας προέρχεται από πολιτική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, κάτι που τον βοήθησε στα 29 του χρόνια να εκλεγεί βουλευτής. Ο πατέρας του ήταν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επί Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Τζιτζικώστας, ο οποίος εξέφραζε ανοιχτά σκληρές δεξιές απόψεις και δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοβασιλικά του αισθήματα. Ο κ. Τζιτζικώστας σπούδασε Georgetown University της Ουάσιγκτον και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τον τομέα της παραγωγής. Το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, αλλά δύο χρόνια μετά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή αφού ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεξε τη βουλευτική έδρα της Θεσσαλονίκης.

Ήταν κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του περιφερειάρχη με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου βρίσκονται υπό το μηδέν. Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες δεν είχαν προκαλέσει κάποιο επεισόδιο που να απασχολήσει την επικαιρότητα, μέχρι που επισκέφτηκε την πόλη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς πριν από ένα μήνα. Ο κ. Σαμαρά κάλεσε φορείς της πόλεις στο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα. Όταν έφτασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο υπουργείο, η σύζυγος του κ. Καράογλου προσπάθησε να τον εμποδίσει να μπει στην σύσκεψη, λέγοντάς του ότι σε αυτήν συμμετέχουν μόνο κυβερνητικά στελέχη. Ο εκνευρισμός του περιφερειάρχη υπήρξε έντονος και, τελικά, μπήκε θυμωμένος στην αίθουσα όπου διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός τον περίμενε.

Πάντως πίσω από τις προβληματικές σχέσεις τους μάλλον βρίσκονται οι φιλοδοξίες των δύο ανδρών να κατέβουν υποψήφιοι περιφερειάρχες με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές που έρχονται.

Ένα από τα μεγάλα ατού του κ. Τζιτσικώστα υπήρξε η σύγκρουση με τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Παρά το γεγονός ότι έκπτωτος περιφερειάρχης εμφανιζόταν παντοδύναμος στην Μακεδονία, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του, ο κ. Τζιτζικώστας κατόρθωσε να εκλεγεί από το περιφερειακό συμβούλιο περιφερειάρχης, κόντρα στις επιθυμίες του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος προτιμούσε για διάδοχό του τον αδελφό του Διονύση. Μετά την εκλογή του ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν χαρίστηκε καθόλου στον προκάτοχό του. Αν και προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο, άρχισε να τον «αδειάζει» από την πρώτη στιγμή.

«Όλα αυτά τα χρόνια διοικούσε η οικογενειοκρατία», έχει πει χωρίς περιστροφές. «Είχε εγκαθιδρυθεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα, γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, που λειτουργούσε με πολλούς αποκλεισμούς. Εγώ ο ίδιος, μολονότι αντιπεριφερειάρχης, αισθανόμουν αποκλεισμένος», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του προσπαθώντας να μη συνδεθεί το όνομά του με την προηγούμενη διοίκηση στην περιφέρεια.

Όταν κάποια στιγμή του ζητήθηκε να περιγράψει τις σχέσεις του με τον κ. Ψωμιάδη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας απάντησε «Θα τις χαρακτήριζα ανορθόδοξες. Δοκιμάστηκαν πολύ και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις τις οποίες μπορώ να αντιληφθώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δικαιολογήσω». Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν μετά τις γκάφες του νυν περιφερειάρχη, το λεγόμενο «σύστημα Ψωμιάδη» να ξεκινήσει την προσπάθεια αποδόμησης του κ. Τζιτζικώστα, με όσες πολιτικές δυνάμεις έχουν μείνει πιστές στον πρώην περιφερειάρχη.

Αν και βρίσκονται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης είχε καταφέρει να συνεργάζεται σε ικανοποιητικό βαθμό με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Σε αυτό βοηθούσε και το γεγονός ότι ο νεαρός περιφερειάρχης δεν είχε δείξει προθέσεις ανταγωνισμού. Έτσι ο κ. Μπουτάρης διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις μαζί του και τον αποκαλούσε «ανιψιό». Ωστόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στην πρόσκληση Τζιτζικώστα προς την Χρυσή Αυγή κάτι που φαίνεται να έχει διαταράξει το καλό κλίμα που υπήρχε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε γιατί τα “έσπασαν” Τζιτζικώστας-Μπουτάρης για την παρέλαση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.