Ποιοι κινδυνεύουν με μειωμένη σύνταξη για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό

Πώς θα βρεθούν τα δύο δισ. ευρώ που αξιώνει η τρόικα; Ποιοι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν με μειωμένη σύνταξη για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό;

Μετά τις ριζικές αλλαγές στις συντάξεις και στα όρια συνταξιοδότησης, οι συνταξιούχοι 52-65 ετών του δημοσίου, των ειδικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη ή λαμβάνουν ακόμα υψηλότερες μέσες συντάξεις από το ΙΚΑ θα είναι τα πρώτα θύματα των περικοπών για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει εντοπίσει η τρόικα και υπολογίζει ότι ανέρχεται σε 2 δισ.ευρώ μόνο για το 2014.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αν δεν περικοπούν τελικά οι κύριες συντάξεις για 250.000 συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών και του πρώην ΤΕΒΕ, σύμφωνα με τις προαναγγελίες του Γιάννη Στουρνάρα θα μπει και πάλι στο τραπέζι το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της αύξησης των ειδικών ορίων ηλικίας καθώς τα γενικά όρια αγγίζουν πλέον τα 67 έτη (ή 62 με 40 έτη ασφάλισης).

Θύματα των παρεμβάσεων θα είναι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2012 και περιμένουν να «πιάσουν» και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Πρόκειται κυρίως για μητέρες ανηλίκων (στο δημόσιο με ευνοϊκό καθεστώς αποχωρούν και οι πατέρες ανηλίκων), για γυναίκες που έχουν το δικαίωμα να βγουν με μειωμένη σύνταξη 55-60 ετών και για άντρες που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας (οι παλαιότεροι) ή στα 60 βάση των μνημονιακών διατάξεων (όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1983).

Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει σύνταξη μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας, δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο (κάτι που σημαίνει ότι μια πιθανή ανατροπή θα προκαλέσει κύμα προσφυγών στα συνταγματικά δικαστήρια) προέρχονται από το δημόσιο. Αν «εγκλωβιστούν» στο σύστημα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να απολύσει 100.000 υπαλλήλους βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης για έξοδο 150.000 υπαλλήλων έως το 2016!

Η προαναγγελία του κ. Στουρνάρα για την παρέμβαση στις πρόωρες συντάξεις σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρίσκει σύμφωνο τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Το ζητούμενο είναι αν έχει «ποσοτικοποιηθεί» η εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού το πρόβλημα παραμένει πρωτίστως ταμιακό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65-67 υπολογίζεται ότι θα δώσει στο σύστημα 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, εκτίμηση που μπορεί να αλλάξει αν υπάρξει κύμα φυγής όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ή η ανεργία επιμείνει σε υψηλά ποσοστά.

Διαβάστε πώς θα γίνουν οι μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.