Προς αποχώρηση πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ. Aπογραφή

Πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ πρόκειται να απογραφούν αφού δεν υπάκουσαν και συνέχισαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις;

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η διαδικασία απογραφής των 1.968 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που υπάγονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, με αυτούς που δεν υπάκουσαν να βλέπουν πλέον την «πόρτα» της εξόδου και τα μεγάλα πανεπιστήμια AEI της χώρας να κλιμακώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Λόγω της υπερφόρτωσης της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι υπάλληλοι που θέλησαν να απογραφούν αντιμετώπισαν κάποια τεχνικά προβλήματα, που ανάγκασαν το υπουργείο Παιδείας να δώσει δύο παρατάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, απογράφηκαν 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων σε σύνολο 1.968 που είχαν την υποχρέωση, ενώ πλέον για τους 268 υπαλλήλους που δεν το έπραξαν θα επιληφθούν τα πειθαρχικά συμβούλια των ιδρυμάτων τους.

Να σημειωθεί ακόμη ότι το βράδυ της Τρίτης ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την αυτοδίκαιη υπαγωγή τους σε καθεστώς αργίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ατομική απογραφή επιλέχθηκε ως λύση μετά την άρνηση των έξι από τα οκτώ ιδρύματα που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας να στείλουν τους καταλόγους με τα στοιχεία των υπαλλήλων τους στο ΑΣΕΠ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία μοριοδότησης.

Παρόλο που η κυβέρνηση έδωσε δύο παρατάσεις στη διαδικασία της απογραφής, σε μια προσπάθεια να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υπάλληλοι και να εκτονώσει την κατάσταση, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που πλήττονται από το καθεστώς διαθεσιμότητας αρνούνται να κάνουν πίσω και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αφήνοντας χιλιάδες φοιτητές στην αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Την Τετάρτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε να συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα την απεργία, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα καλείται να αποφασίσει σήμερα και το ΕΜΠ.

«Για εμάς τους υπαλλήλους των ΑΕΙ είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε και να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του», δηλώνει στο newpost ο Δημήτρης Λαμπράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και Εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στο ΕΜΠ.

Και οι 118 εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Πατρών που επηρεάζονται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία τους, καθώς δεν συμμορφώθηκαν στην «απειλή απόλυσης και της αργίας».

Επιπλέον, χθες, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δήλωσε:

«Το μέτρο αυτό, αν πραγματικά εξυπηρετούσε την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες, κάτι που δε συνέβη. Είναι μια απόφαση αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς σχέδιο αξιολόγησης. Αντιθέτως, το σχέδιο αξιολόγησης που έκαναν τα πανεπιστήμια, έδειξαν μεγάλα κενά και ελλείψεις στο προσωπικό».

Την ίδια ώρα, έξω από την αίθουσα τελετών όπου γινόταν η εκδήλωση, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Δείτε πότε θα γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών στα ΑΕΙ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.