Δώρο Χριστουγέννων 2013: ποιοι δικαιούνται, ποιοι όχι, πόσο θα είναι και πότε θα καταβληθεί

Ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι το Δώρο Χριστουγέννων 2013; Πόσο θα είναι και πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2013;

Διευκρινίσεις για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για το 2013 δίνει η ΓΣΕΕ, σχετικά με το ποιοι μισθωτοί το δικαιούνται και ποιοι όχι, αλλά και τον τρόπο και τον χρόνο που θα καταβληθεί.

Δώρο Χριστουγέννων 2013 θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, να μην το δικαιούνται πλέον. Ωστόσο όπως αναφέρει η Ημερησία, εξαίρεση αποτελούν οι άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα λάβουν το δώρο από τις 16 έως τις 23 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του ιδιωτικού τομέα είναι οι ακόλουθοι:

Οσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012 ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή όσα χρήματα έπαιρνε τότε ο εργαζόμενος.

Πότε θα γίνει η πληρωμή του Δώρο Χριστουγέννων 2013

Η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2013 θα γίνει από την 1η έως την 21η Δεκεμβρίου ανάλογα με τον προγραμματισμό και τη ρευστότητα της επιχείρησης και απαγορεύεται η καταβολή του σε άλλο είδος.

Υπενθυμίζεται ότι αν δεν έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου ασκείται ποινική δίωξη στον εργοδότη μετά είτε από μήνυση του εργαζόμενου είτε από καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Το δώρο Χριστουγέννων 2013, που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πόσο θα είναι το Δώρο Χριστουγέννων 2013

Το ποσό ισούται με έναν ολόκληρο μισθό, εφόσον ο εργαζόμενος έχει προσληφθεί πριν από την 1η Μάιου του έτους. Αν η πρόσληψη έγινε οποιαδήποτε στιγμή μετά από αυτήν την ημερομηνία, το Δώρο Χριστουγέννων 2013 καταβάλλεται με ημερολογιακή αναλογία.

Οσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν Δώρο Χριστουγέννων 2013 ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.

Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο, λιγότερο χρονικό διάστημα, το Δώρο Χριστουγέννων 2013 είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Διαβάστε πότε θα πάρουν οι άνεργοι το Δώρο Χριστουγέννων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.