Πώς θα φορολογούνται όσοι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση

Πώς θα φορολογούνται όσοι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση ή το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης;

«Κοστούμι φόρου» θα ράβει η Εφορία στους φορολογούμενους που «ξεχνούν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση ή το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης ή ακόμη και σε περίπτωση που υπάρχει προσαύξηση περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν κάνει υποβολή της φορολογική δήλωση ο έφορος θα προσδιορίζει τον φόρο ορίζοντας το φορολογητέο εισόδημα με βάση τα στοιχεία του φακέλου του ή του ατομικού περιουσιολογίου και θα του στέλνει το εκκαθαριστικό σημείωμα με τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσει.

Συγκεκριμένα η Εφορία θα προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Νέα τεκμήρια
Πρόκειται για τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» ή τα νέου τύπου «τεκμήρια» που εφαρμόζονται πλέον και στα φυσικά πρόσωπα. Οι φοροελεγκτές θα συγκεντρώνουν στοιχεία για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, κοσμήματα, καταθέσεις, δάνεια, υποθήκες, μετρητά, καταναλωτικές δαπάνες, κινήσεις πιστωτικών καρτών, γονικές παροχές, κληρονομιές.

Με τα στοιχεία αυτά δημιουργείται ο ατομικός φάκελος για κάθε φορολογούμενο, ο οποίος θα στέλνεται στην Εφορία για να προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα. Εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά το δηλωθέν, τότε ο ελεγχόμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος αλλά και εισφορά αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ατομικός φάκελος του φορολογουμένου θα περιέχει τα εξής στοιχεία:

1. Καταθέσεις σε/αναλήψεις από προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), του φορολογούμενου, της συζύγου, ως και των προστατευόμενων μελών αυτών.

2. Περιουσιακά στοιχεία. Περιουσιακά στοιχεία (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής) του φορολογουμένου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών αυτών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

3. Δαπάνες: Δαπάνες πάσης φύσεως που πραγματοποιούνται από τον φορολογούμενο, τον/τη σύζυγό του και τα προστατευόμενα μέλη αυτών.

Επίσης κατά τον έλεγχο των υποθέσεων φυσικών προσώπων που δεν είναι επιτηδευματίες πραγματοποιούνται επαληθεύσεις και αξιοποιούνται:

Στοιχεία που οφείλει να προσκομίσει ο ίδιος ο ελεγχόμενος, όπως στοιχεία για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά, έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή.

Στοιχεία από τους φακέλους των ΔΟΥ, από τη ΓΓΠΣ, το ΣΔΟΕ, τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), το σύστημα Vies, την Οικονομική Αστυνομία, τα λιμεναρχεία και από κάθε άλλη υπηρεσία.

Οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν πληροφορίες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ελεγχόμενης υπόθεσης και από τρίτους ή λοιπούς φορείς (τράπεζες, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.).

ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΙΧ
Στους κληρονόμους τα βάρη του φόρου

Στους κληρονόμους μεταφέρονται τα βάρη από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη αυτοκινήτου άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, αεροσκάφους ή δεξαμενής κολύμβησης.

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ότι «σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας».

Δείτε πώς θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.