Εκπτώσεις 2014: πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν. Αναλυτικός οδηγός

Καλά νέα για τους καταναλωτές με τις επερχόμενες εκπτώσεις 2014. Πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις 2014 και πόσο θα διαρκέσουν;

Οι πρώτες εκπτώσεις 2014 και οι δεύτερες για την «σεζόν» ξεκινούν σε λίγες μέρες ελπίζονταν σε μία συνέχεια την ανοδικής πορείας στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας. Συγκεκριμένα οι εκπτώσεις 2014 θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή σχεδόν έξι εβδομάδες.

Αναλυτικότερα, το 2014 θα πραγματοποιηθούν τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων, 2 χειμερινές και 2 καλοκαιρινές, ενώ οι ημερομηνίες του είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου οι πρώτες και στη συνέχεια από 14 Ιουλίου έως τηντέλος Αυγούστου η κανονική εκπτωτική περίοδος και το δεκαήμερο προσφορών θα είναι οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Όταν πηγαίνετε στα μαγαζιά να έχετε κατά νου μερικούς απλούς «κανόνες» για να μην την «πατήσετε». Διαβάστε τις οδηγίες, που είχε εκδώσει ο οργανισμός ΕΚΠΟΙΖΩ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις εκπτώσεις 2014:

1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές – οικογενειακές τους ανάγκες.

2.Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα τα οποία είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και πόσο είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα.

9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

10.Να μην ξεχνούν να ζητούν τη νόμιμη απόδειξη, την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή του.

Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές στις εκπτώσεις 2014:

– Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

– Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

– Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές αρχική και η τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

– Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

Διαβάστε πότε ξεκινάνε οι εκπτώσεις 2014.