ΠΕΔΥ: ποιες οι αλλαγές που θα γίνουν στην περίθαλψη. Νέα δεδομένα

Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) περίθαλψη με το ΠΕΔΥ που είναι ο νέο ΕΟΠΠΥ σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας;

Νέα δεδομένα στην εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) περίθαλψη του ΠΕΔΥ που είναι ο νέος ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με τα όσα διαμορφώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, όπως μεταδίδει το iatronet.

Η νοσοκομειακή (δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια) περίθαλψη παραμένει ως έχει. Σημαντικές αλλαγές , ωστόσο, επέρχονται στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας, η οποία αφορά το σύνολο των πολιτών και θα λειτουργεί ως Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Να πως διαμορφώνεται το νέο καθεστώς με το ΠΕΔΥ:

Το ΠΕΔΥ θα είναι προσβάσιμο στο σύνολο των πολιτών, ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι. Θα παρέχει υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Υγείας που λειτουργούν σήμερα και των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Συγχωνεύσεις

Εντός του 2014, θα υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας, πολυϊατρείων και δημοτικών ιατρείων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Θα ονομαστούν όλα «Κέντρα Υγείας».

Όταν ένας πολίτης αρρωστήσει, θα απευθύνεται σε μία από τις παραπάνω μονάδες. Έως το τέλος του 2014, θα μπορεί να καταφεύγει ελεύθερα και στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Και στις δύο περιπτώσεις, θα καταβάλλει «εξέταστρο» 5 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν μία ακόμη επιλογή: Θα μπορούν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, ενώ κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον οικογενειακό του γιατρό.

Από το 2015, η κατάσταση θα έχει μεγάλες αλλαγές. Δεν θα μπορεί κανείς να πηγαίνει χωρίς παραπεμπτικό σε δημόσιο νοσοκομείο.

Για να εξεταστεί στο ΕΣΥ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξεταστεί από οικογενειακό γιατρό ή από γιατρό Κέντρου Υγείας.

Εφαρμόζεται, δηλαδή, ο θεσμός του «gatekeeper», δηλαδή του «φύλακα» των δημοσίων νοσοκομείων, ο οποίος θα είναι ο γιατρός της πρωτοβάθμιας.

Το σύστημα αυτό ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να καταλήγουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα μόνο τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά.

Δείτε τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τον ΕΟΠΠΥ.