ΠΕΔΥ: πότε ανοίγουν τα πολυιατρεία, τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα

Πότε ανοίγουν τα πολυιατρεία στο ΠΕΔΥ; Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας;

Το plan B ετοιμάζεται να υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας για τη στελέχωση και την επαναλειτουργία των πολυιατρείων. Ο μικρός αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για ένταξη στον νέο φορέα, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), δημιουργεί νέα δεδομένα στο υπουργείο και τη διοίκηση του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τα πρώην πολυιατρεία που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα στην εποχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω του συστήματος δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΕΟΠΥΥ, οι υπάρχουσες μονάδες υγείας χρειάζονται για να επαναλειτουργήσουν περίπου 3.000 γιατρούς -μέχρι τώρα συνολικά απασχολούνταν 5.500 γιατροί. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομενων που υποβλήθηκαν τις τρεις πρώτες ημέρες της σχετικής διαδικασίας δεν ξεπέρασαν τις 450, αν και στελέχη του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής αιτησεων από γιατρούς τις επόμενες ημερες, μέχρι και την Πέμπτη που εκπνέει η προθεσμία.

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στο υπουργείο σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας που φέρνει τους γιατρούς αντιμέτωπους με το δίλημμα «ιδιωτικό ιατρείο ή πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ», δεν περιμένουν να καλυφθει ο αριθμός- στόχος των 3.000 γιατρών. Το εναλλακτικό σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου προβλέπει την άμεση πρόσληψη γιατρών, 1.100 συμβασιούχων και άλλων τόσων επικουρικών, για την κάλυψη των κενών θέσεων στα πολυιατρεία, πιθανότατα και από την αρχή της άλλης εβδομάδας.

Παράλληλα, και όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Γεωργιάδης, όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ επέλεξαν το ιδιωτικό τους ιατρείο θα κληθούν να συνάψουν συμβαση με τον Οργανισμό ως ελεύθεροι επαγγελματίες καλύπτοντας τις ανάγκες των ασφαλισμένων ανάλογα με την ειδικότητα τους. Πρόκειται για συμβάσεις τιμης ένεκεν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικα ο υπουργός, για όσα έχουν προσφέρει οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ στους ασφαλισμένους.
Σαφή και αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης προς όλους όσοι έχουν υποβάλει ή θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στον νέο φορέα, αλλά δεν παρουσιαστούν στις θέσεις τους, λέγοντας ότι αυτοί δεν πρόκειται να έχουν καμία θέση στο νέο συστημα ούτε ως συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ αναφέρθηκε και σε γιατρούς που κάνουν συνδικαλιστικά παιχνίδια εις βάρος άλλων συναδέλφων τους.

Με αυτή τη σύσταση ο υπουργός Υγείας «απάντησε» στην τακτική παρότρυνσης προς τα μέλη της από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των γιατρων ΕΟΠΥΥ να καταθέσουν μαζικά αιτήσεις ένταξης στον νέο φορέα και μετά να προσφύγουν στα διοικητικα δικαστήρια κατά της διαπιστωτικής πράξης προκειμένουν να κερδίσουν χρόνο ταυτόχρονης παρουσίας και στο ΠΕΔΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Πάντως, στο υπουργείο Υγείας βρίσκονται όλοι ανά χείρας με το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας του ΠΕΔΥ. Μεθαύριο, Πέμπτη, θα υπάρχει σαφής εικόνα για τους γιατρούς που επέλεξαν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ και αναλόγως θα δρομολογηθεί είτε το σχέδιο της επαναλειτουργίας των μονάδων υγείας είτε με τους γιατρούς του ΕΟΠΥ είτε με επικουρικούς και συμβασιούχους.

Την ερχόμενη Τρίτη 4 Μαρτίου λήγει η διαθεσιμότητα των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ που ανήκουν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρια κα. Την Τετάρτη 19 Μαρτίου παύει η διαθεσιμότητα για όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμου που θα πρέπει να παρουσιαστούν στις θέσεις τους με βάση τις σχετικές δηλώσεις που έχουν κάνει.

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου τα πολυιατρεία και γενικά οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ θα ανοίξουν και πάλι τόσο για τους ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ όσο και για όλους όσοι είναι ανασφάλιστοι και χρειάζονται περίθαλψη.

Διαβάστε ποιες οι αλλαγές που θα γίνουν με το ΠΕΔΥ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.