Σεισμοί: τι κρύβουν τα νούμερα των μετρήσεων. Ερωτήματα

Ποια είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον τρόπο καταγραφής των σεισμών και των μετρήσεων από τα αρμόδια ινστιτούτα;

Μετά από τους απανωτούς σεισμούς στην Κεφαλονιά, ερωτήματα προκύπτουν για τον τρόπο καταγραφής της ισχύος των σεισμών από τα αρμόδια ελληνικάγεωδυναμικά ινστιτούτα όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετά την εκ νέου διάσταση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων ξένων γεωδυναμικών ινστιτούτων σε Δύση και Ανατολή.

Συγκεκριμένα και ενώ χθες έδιναν τα δικά μας ινστιτούτα 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ την ισχύ του χθεσινού σεισμού στην Κεφαλονιά, τα ξένα έδιναν 6,1.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ (5,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

Tο Ευρωμεσογειακό, τον εμφανίζει μεγέθους 6,1. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας έκανε λόγο για μέτρηση 5,9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ του σεισμού.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 12χλμ. βορειοδυτικά του Αργοστολίου (14.9χλμ Βορειοδυτικά από Κεφαλονιά – Ληξούρι), με εστιακό βάθος 5-10 χλμ.

Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ίδιο μέγεθος δίνει και το Emsc.

Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Μόσχας τον κατέγραψε επίσης 6,1 Ρίχτερ! Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Ουγγαρίας RSOE επίσης το κατέγραψε 6,1 ρίχτερ για τον σεισμό.

Και αυτή η κατάσταση η οποία τροφοδοτεί, υπόνοιες περί ηθελημένης παρουσίασης χαμηλότερης ισχύος σεισμών, προκειμένου να υπάρξουν χαμηλότερες διεκδικήσεις ασφαλιστικών εταιρειών, που ασφαλίζουν τα ακίνητα για σεισμούς από 6 ρίχτερ και πάνω, είναι μόνιμη.

Το κράτος είναι υπόχρεο αποζημιώσεων σε περίπτωση που ο σεισμός είναι από 7 ρίχτερ και πάνω.

Συνεπώς πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις σχετικά με τις τεράστιες αποκλίσεις που υπάρχουν στην μέτρηση των σεισμικών δονήσεων.

Ο ένας σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχει μεγάλη διαφορά από έναν σεισμό των 6,1. Πιο αναλυτικά, ένας σεισμός των 7 βαθμών ρίχτερ είναι τριάντα φορές ισχυρότερος από έναν των 6! Η αύξηση είναι λογαριθμική.

Δείτε γιατί εκπέμπουν SOS οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.