Χαμηλοσυνταξιούχοι: πόσο θα ωφεληθούν από το περιβόητο πλεόνασμα. Πίνακες, σενάρια

Πόσο θα ωφεληθούν από το περιβόητο πλεόνασμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Δείτε πίνακες και μερικά σενάρια.

Σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις ή μερίσματα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τους εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων με όριο τα 1.000 ευρώ. Το ποσό, ωστόσο, το οποίο τελικώς θα δοθεί, θα εξαρτηθεί από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα, η ενίσχυση εξετάζεται να είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί, αν δηλαδή θα είναι ίδιο ποσό σε όλους όσοι έχουν σύνταξη έως 1.000 ευρώ ή θα είναι ανάλογα με το ύψος της κάθε σύνταξης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Το κρίσιμο στοιχείο, όμως, που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα.

Από αυτό θα κριθεί και το ποσό, το οποίο θα δοθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η κυβερνητική δέσμευση, πάντως, είναι ότι το 70% του πλεονάσματος του 2013 (όποιο και αν είναι αυτό) θα δοθεί για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκαλέσει οι απανωτές περικοπές στις συντάξεις.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αρχικά εξεταζόταν να ενισχυθούν μόνον όσοι παίρνουν έως 800 ευρώ, αλλά τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, περιλαμβάνουν το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων που παίρνουν έως 1.000 ευρώ μηνιαίο ποσό, από συντάξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση της κυβέρνησης θα στηριχθεί σε τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια:

Πρώτον, στην καταβολή μιας εφάπαξ ενίσχυσης που θα είναι ίδια για όλους τους συνταξιούχους είτε παίρνουν 600 είτε 1.000 ευρώ.

Δεύτερον, στην κλιμακωτή χορήγηση ενός βοηθήματος ανάλογα με το ποσό σύνταξης.

xamilosyntaksiouxoi-pleonasma 2

Στη μεν πρώτη περίπτωση αν αποφασιστεί –υπό την αίρεση των στοιχείων για το πλεόνασμα– ότι μπορεί να ενισχυθούν όλοι οι δικαιούχοι μέχρι τα 1.000 ευρώ, με ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ, τότε θα πρέπει να τους δοθούν περίπου τα 360 εκατ. ευρώ από το συνολικό πλεόνασμα.

Αν το ποσό πάει στα 300 ευρώ, τότε απαιτούνται 446 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενο που εξετάζεται, επίσης, είναι να δοθεί η όποια ενίσχυση τμηματικά με κόστος 422,9 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή της κυβέρνησης, όπως πληροφορείται η εφημερίδα η οποία επικαλείται έγκυρη πηγή, είναι να δοθεί ένα μέρος του πλεονάσματος στους συνταξιούχους αλλά με αναλογικό τρόπο.

Δηλαδή, οι πιο φτωχοί να ενισχυθούν περισσότερο από όσους έχουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Σε αυτήν την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ σε όσους παίρνουν έως 700 ευρώ και ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ σε όσους έχουν από 700 έως 1.000 ευρώ συνολική σύνταξη.

Το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί από το προσδοκώμενο πλεόνασμα σε μια κλιμακωτή βοήθεια 300 και 200 ευρώ προς τους συνταξιούχους, υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ποιος ο νέος μαθηματικός τύπος και πώς θα υπολογίζεται το εφάπαξ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.