Επίδομα αλληλεγγύης: Ποιοι θα λάβουν το πρωτογενές πλεόνασμα

Ποιοι θα λάβουν επίδομα αλληλεγγύης από το πρωτογενές πλεόνασμα έπειτα από τις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται; Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος αλληλεγγύης;

Μετά το οικογενειακό επίδομα που θα δοθεί, συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα και αντιπροσωπείας βουαλευτών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταλήξουν στο ποιοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα αλληλεγγύης. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οι δικαιούχοι καθώς ψάχνουν να βρουν για το ποια θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σκοτάδι. Ξέρουμε το ποσό αλλά δε γνωρίζουμε ποιοι θα το λάβουν. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταλήξουμε και να καταρτιστούν οι λίστες των δικαιούχων» έλεγε στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αλληλεγγύης στους ένστολους έχει κλειδώσει στα 500 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης θα ληφθούν υπ’ όψιν οι μηνιαίες αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2014 από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής ενώ το επίδομα θα καταβληθεί χωρίς κρατήσεις και φόρους.

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα αλληλεγγύης που θα δοθεί στους υπόλοιπους 950.000 δικαιούχους, οι δικαιούχοι θα προσδιοριστούν στη βάση ενός πλέγματος εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων.

Οι δύο άξονες και τα σενάρια που εξετάζονται είναι: 1) «εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ» που σημαίνει περισσότεροι δικαιούχοι αλλά θα δοθεί μικρότερο επίδομα και 2) «εισόδημα έως 7.000 ευρώ» που σημαίνει λιγότεροι δικαιούχοι αλλά υψηλότερο επίδομα αλληλεγγύης.

Πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και η πρόταση για αναλυτική κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, δηλαδή σε άλλη κατηγορία να ανήκουν οι ένστολοι, σε άλλη τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, σε άλλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, κ.λπ., οπότε θα διαφοροποιείται, ανά κατηγορία, και το επίδομα αλληλεγγύης. Επίσης, σημειώνεται ότι από την επιτροπή έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με στοιχεία της ΓΓΠΣ.

Ως βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013 (για τα εισοδηματικά κριτήρια) και οι δηλώσεις ΦΑΠ του 2013 για τα περιουσιακά κριτήρια (αξία ακινήτων). Σύμφωνα με μέλος της επιτροπής, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία (σ.σ. πάντως, η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, π.χ. να τεθεί και όριο εμβαδού της κατοικίας).

Δείτε ποτε ξεκινά η ανά τρίμηνη καταβολή του οικογενειακού επιδόματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.