Φορολογική δήλωση 2014, TAXISnet: αναλυτικές οδηγίες βήμα βήμα

Ποιες είναι οι αναλυτικές οδηγίες βήμα βήμα για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2014 μέσω taxisent; Διαβάστε τις οδηγίες.

Με τη διαδικασία υποβολής, μέσω taxisnet, των φορολογικών δηλώσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και να αναμένεται να ολοκληρωθεί 30 Ιουνίου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημιούργησε ένα οδηγό που σίγουρα θα χρησιμεύσει στους πολίτες. Και αυτό διότι φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Μεταξύ άλλων, στον οδηγό για τη φορολογική δήλωση 2014 παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αλλαγή των στοιχείων ενός ακινήτου, παραδείγματα υπολογισμού συμπληρωματικού φόρου από εκμισθώσεις ακινήτων, δηλώσεις Ε1 για κατοίκους εξωτερικού που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα καθώς και πληροφορίες για το πότε συμπληρώνονται τα έντυπα Ε2 και Ε3.

Διαβάστε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις για τη φορολογική δήλωση 2014 μέσω taxisnet:

Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της φορολογικής δήλωσης 2014 εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: «Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ..» (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here). Τι πρέπει να κάνω;

Κάντε κλικ και επιλέξτε:

Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτή την τοποθεσία πάντοτε… (Always Allow Pop-ups from This Site…)

Εμφανίζεται παράθυρο με την ερώτηση:

Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία www1.gsis.gr ; (Would you like to allow pop-ups from www1.gsis.gr?)

Επιλέξτε ΝΑΙ (YES)

Επιλέξτε Επανάληψη (Retry).

Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2013, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη φορολογική δήλωση 2014.

Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη φορολογική δήλωση 2014. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε Μεταφορά στη Δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 01/01/2013.

Πώς δηλώνουν στο Ε1, οι κάτοικοι εξωτερικού, το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;

α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).

β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 σαν δευτερεύουσα κατοικία.

24. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας.

Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη φορολογική δήλωση 2014, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.

Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

Έχω ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής για το οποίο αναγνωρίζεται μειωμένη ετήσια αντικειμενική δαπάνη. Πώς μπορώ να το δηλώσω για να έχω την μείωση;

Επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και συμπληρώνετε τα στοιχεία του σκάφους σας ενώ στη στήλη Κατηγορία Σκάφους επιλέγετε ιστιοφόρο. Κάνετε Καταχώρηση εγγραφής και αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας κάνετε Μεταφορά στη δήλωση.

Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.

Είναι δυνατό να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια;

Καταρχήν, σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη. Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Με την έγγραφη δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης.

Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, “εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο”, χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.

Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που εκμισθώνω;

Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.

Διαβάστε τις οδηγίες βήμα βήμα για να ενημερωθείτε για το Taxisnet.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.