Κοινωνικό μέρισμα: ποιες οι 3 κατηγορίες δικαιούχων. Κριτήρια

Ποιες είναι οι 3 κατηγορίες των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα; Διαβάστε ποια είναι τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα.

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τα ακριβή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, στα οποία θα χορηγηθεί, επίσης άπαξ, το επίδομα των 525 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά ένα εκατομμύριο δικαιούχους.

Μέχρι σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά από σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Σε αυτή αποφασίστηκε ότι 430 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους που θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φθάνουν τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.

Παράδειγμα για το κοινωνικό μέρισμα:

Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» τα 35 εκατ. ευρώ για 68.000 ένστολους, αντί για 64.000 που είχε υπολογιστεί αρχικά με αποδοχές έως 1.500 ευρώ.

20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την υγειονομική περίθαλψη 400.000 πολιτών που είναι ανασφάλιστοι υπερήλικες ή ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη λόγω διακοπής των εργασιών, ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές και χρόνιες παθήσεις και μακροχρόνια άνεργους για τους οποίους θα απαιτηθούν λιγότερα ένσημα.

20 εκατ. ευρώ προβλέπονται ως «μαξιλάρι» για τους ανέργους του 2013, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως επιδόματα για αστέγους. Συνολικά, με την εξαίρεση των κονδυλίων που θα διατεθούν για τους ένστολους, το κοινωνικό μέρισμα για τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών θα ανέλθει σε περίπου 480 εκατ. ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα:

Τα γενικά οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια (πλην περιουσιακών), αναμένεται να αρχίζουν από τις 4.000 ευρώ/ετησίως και να κλιμακώνονται έως τις 10.000-11.000 ευρώ/ετησίως για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Βέβαιο θεωρείται ότι για τις τρεις κατηγορίες των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα που οριστικοποιήθηκαν, θα υπάρξει διάταξη στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, ή την Παρασκευή το αργότερο.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, ενδέχεται να υπάρξει αναφορά και στη συνέχεια να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Πάντως, για όλους ανεξαιρέτως, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, το επίδομα θα χορηγηθεί εντός του Μαΐου.

Διαβάστε ποια είναι τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα και πόσα ευρώ δικαιούται ο καθένας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.