Πλεόνασμα: ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν, τι θα γίνει με τους ένστολους

Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν μετά τη συμφωνία για το πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα; Tι θα γίνει με τους ένστολους;

Η συμφωνία με την Τρόικα δεν έγινε μόνο για αλλαγές και επιβαρύνσεις σε ασφαλιστικό, μισθούς και απολύσεις αλλά και για το πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα.

Μπορεί η τρόικα να έφυγε νύχτα όμως όλα δείχνουν ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο ώστε το eurogroup ανήμερα της πρωταπριλιάς να δώσει το ok για την εκταμίευση της δόσης-μαμουθ των 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Από εδώ και πέρα σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ξεκινάει μια οικονομική αντεπίθεση για την αλλαγή του κλίματος με συνεχείς ανακοινώσεις παροχών.

Ήδη ανακοινώθηκαν 1,5 δισ. ευρώ του πλεονάσματος που θα μοιραστούν εργαζόμενοι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι, αλλά και οι επιχειρήσεις που περιμένουν χρωστούμενα από το κράτος για χρόνια.

Σήμερα, όπως είπε ο Σ. Κεδίκογλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ θα καθοριστεί λεπτομερώς το ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι οι δικαιούχοι ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν θα λάβουν το ίδιο ποσό σε μια δόση εφάπαξ. Με βάση το σενάριο αυτό το ποσό θα είναι 450 ευρώ και τα χρήματα θα μοιραστούν μέσα στον Μάιο.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή και θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ και θα φτάνει ακόμη και τα 800 σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση που τα χρήματα μοιραστούν κλιμακωτά κατά μέσο όρο οι δικαούχοι θα λάβουν από 350 ως 450 ευρώ.
Για το ποιοι θα λάβουν το ποσό ενίσχυσης θα υπολογιστούν τα εισοδήματα του 2012 καθώς ουσιαστικά και πριν την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2013.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του πλεονάσματος; Όλα τα σενάρια και οι διαρροές, αλλά και τα όσα έχει αναφέρει στις δηλώσεις του ο Α. Σαμαράς οδηγούν σε πέντε βασικές κατηγορίες ατόμων.

Τις εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, 230.000 άνεργοι και ανάπηροι, ενώ το εφάπαξ θα λάβουν και οι περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες των οποίων οι αποδοχές είναι μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα.

Για τους ένστολους τα ποσά ανάλογα με τον βαθμό και την προϋπηρεσία θα είναι από 30 ως και 500 ευρώ. 60 εκατ. ευρώ θα πάρουν εν ενεργεία και συνταξιούχοι δικαστικοί.

Το κράτος έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο μπαταχτσή, αλλά φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να δώσει κάποια από τα χρωστούμενα και έτσι μέρος του πλεονάσματος πάει στις επιχειρήσεις στις οποίες θα διατεθεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους. Έτσι συνολικά το κράτος εφέτος θα ξεπληρώσει 2,08 δισ. ευρώ.

Εξελίξεις όμως αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και για το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Από το πλεόνασμα δεν προβλέπεται ακόμη να πληρωθούν τα αναδρομικά που με βάση της απόφαση του ΣτΕ έχουν να λαμβάνουν οι Ένστολοι.

Τα ποσά φτάνουν και τα 500 εκατομμύρια ευρώ όμως ακόμη φαίνεται ότι μελετάται ο τρόπος που θα δοθούν καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε και για αυξήσεις ως και σε ποσοστό 30%.

Τουλάχιστον το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των αποδοχών θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, ενώ το υπόλοιπο το οποίο αφορά αναδρομικά, το πιθανότερο είναι να χορηγηθεί σε δόσεις σε βάθος κάποιων ετών.

Δείτε ποια η συμφωνία της τρόικας για τιμές σε φάρμακα γάλα, ψωμί, βιβλία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.