Αλέξης Γκόλφης: ο Έλληνας Χριστός στα αζήτητα του νεκροτομείου

Ποια ήταν η ζωή του Άλέξη Γκόλφη που υποδήθηκε τον Μανωλιό στο Μυθιστόρημα του Νίκου Καζατζάκη ο Χριστός Ξανασταυρώνεται; Διαβάστε τι του συνέβη.

Ο Αλέξης Γκόλφης είναι ο Έλληνας τηλεοπτικός Χριστός, ο ήρωας Μανωλιός – Χριστός στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1975.

Ο ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης γνώρισε τεράστια δόξα, του φιλούσαν τα πόδια στο δρόμο. Ομως η μοίρα ήταν σκληρή μαζί τους δικαιώνοντας όσους πιστεύουν πως υπάρχει μια κατάρα πάνω από τους ηθοποιούς που υποδύονται τον Χριστό – κάτι που ο ίδιος σιχαινόταν να ακούει.

Ο Αλέξης Γκόλφης γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1948 και άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική σε ηλικία 25 ετών μέχρι που ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης του εμπιστεύτηκε το ρόλο του Μανωλιού στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Γίνεται μύθος μέσα σε μια νύχτα, συρρέουν για να τον δουν, να τον αγγίξουν, πολλοί πιστεύουν ότι έχει τη θεία χάρη, παίρνει χιλιάδες γράμματα λατρείας και πάθους. Παίζει σε πολλές σειρές που κάνουν θραύση, ανάμεσά τους το «Λόγω Τιμής» και «Η Απόδραση». Το βάρος του ρόλου είναι τεράστιο επάνω του, ο ψυχισμός του εύθραστος.

Ο Αλέξης Γκόλφης αρχίζει να κάνει χρήση ουσιών. Μπερδεύει την πραγματικότητα με την φαντασία. Καταλήγει να περιφέρεται στους δρόμους, ρακοσυλλέκτης, κυνηγημένος από μια σκιά που αδυνατούσε να εξηγήσει. Ο κόσμος δεν τον αναγνωρίζει πια. Αρκείται να τον ταυτίσει με τον Μανωλιό, με τον Έλληνα Χριστό.

Κάνει κατάληψη σε ένα σπίτι στην Κολιάτσου, εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι της εποχής και δηλώνει στην Εσπρέσο τον Μάη του 2006 «Ζω αξιοπρεπώς, αλλά πολύ δύσκολα, με 1.000 ευρώ το χρόνο που μου έδωσε ως επίδομα το υπουργείο Πολιτισμού, έχω κάνει κατάληψη σε ένα παλιό σπίτι, τρώω από το συσσίτιο του Αγίου Λουκά. Δεν πιστεύω στην κατάρα των ηθοποιών που έπαιξαν τον Χριστό. Τα λεφτά δεν τα υπολόγισα ποτέ, τα είχα, όταν άνοιξα τα δύο μπαρ στο Κολωνάκι. Μετά τα έχασα όλα. Ισως να με βοηθήσει ο Θεός, που τον πλησίασα στο σίριαλ, να στηριχτώ ξανά στα πόδια μου» είχε δηλώσει τότε ο Αλέξης Γκόλφης.

Ο Αλέξης Γκόλφης πέθανε το 2007 σε ηλικία 59 ετών, μόνος και αβοήθητος. Ήταν Αύγουστος όταν πέθανε όμως έμεινε στο νεκροτομείο ως τον Οκτώβριο αφού κανείς δεν τον αναζητούσε.

Η ΕΡΤ τιμώντας την προσφορά του καλλιτέχνη και παλαιού συνεργάτη της, αποφάσισε να γίνει η κηδεία του με δαπάνη της. Η ταφή έγινε στις 11 Οκτωβρίου από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Δείτε τις φωτογραφίες του Αλέξη Γκόλφη του Έλληνα Χριστού:

Διαβάστε την τραγική ιστορία του Έλληνα Χριστού, Αλέξη Γκόλφη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.