Καταθεσεις: Αυτό το Πάσχα προσέξτε…τα ΑΤΜ

Γιατί πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα το Πάσχα όταν πάτε στο ΑΤΜ; Διαβάστε πώς να προστατευθείτε από τις απάτες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι θελήσουν να «σηκώσουν» χρήματα από τα ATM των τραπεζών το Πάσχα, καθώς η ηλεκτρονική απάτη βρίσκεται στο ζενίθ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, η πλειονότητα των συναλλαγών γίνεται μέσα από τα εναλλακτικά δίκτυα, είναι λογικό να αυξάνουν και οι απάτες. Παράλληλα, καθώς στις εορταστικές προσφορές των τραπεζών, οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες έχουν βασικό ρόλο, είναι λογικό οι επιτήδειοι να στρέφονται στο πλαστικό χρήμα.

Ειδικά στα «αφύλακτα» ATM, αυτά που βρίσκονται δηλαδή εκτός των τραπεζικών καταστημάτων –όπου και είναι πιο εύκολο να παγιδευτούν- όσοι θέλουν να κάνουν συναλλαγές θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην βγουν «ξινές» οι διακοπές τους.

Και, καθώς το Πάσχα πολλές συναλλαγές γίνονται εκτός αστικού ιστού, σε σημεία όπου υπάρχουν ΑΤΜ τοποθετημένα δίπλα σε σούπερ μάρκετ, σε φαρμακεία, ακόμα και σε πλατείες, το να παγιδεύσει κανείς τα μηχανήματα αυτά είναι σαφώς πιο εύκολο.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες, το τελευταίο διάστημα η e-απάτη έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας, καθώς ξένοι αλλά και Ελληνες αναζητούν νέους τρόπους για να «παγιδέψουν» ανυποψίαστους πελάτες και να αποσπάσουν είτε χρήματα είτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Κάθε χρόνο, η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζει όμως ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες. Μάλιστα, πέραν των ΑΤΜ, σημαντική έξαρση παρατηρείται και στην ηλεκτρονική τραπεζική, όπου και εκεί οι επιτήδειοι αναζητούν και βρίσκουν νέους τρόπους για να κλέβουν χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικό της αύξησης που σηµειώνεται στην ηλεκτρονική απάτη είναι η καινοτομία την οποία επιδεικνύουν οι σπείρες των απατεώνων. Πρόσφατα, συνελήφθη ομάδα κακοποιών η οποία παγίδευε µε ειδικές µεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών. Τα µέλη της συµµορίας, που δρούσαν νυχτερινές ώρες, τοποθετούσαν ειδικές µεταλλικές τάπες στις εξόδους χρηµάτων των µηχανηµάτων αυτόµατης ανάληψης. Ετσι, όταν οι πελάτες προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρηµάτων, διαπίστωναν ότι η συναλλαγή γινόταν κανονικά – µαζί µε τη χρέωση του λογαριασµού τους –, αλλά τα χρήµατα της ανάληψης δεν έβγαιναν από το µηχάνηµα.

Μετά το πέρας της συναλλαγής και την αποχώρηση των κατόχων των καρτών, οι δράστες αφαιρούσαν τη µεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήµατα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων µπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητική της επιφάνεια. Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάχνουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνοµες αναλήψεις µετρητών. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η e-απάτη έχει πάει στο επόμενο επίπεδο, συνιστώντας στους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πώς να προστατευθείτε από τις απάτες στα ATM

– Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN
– Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους
– Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος
– Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα
– Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων
– Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό

…και τι να προσέξετε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

– Μην απαντάτε σε μηνύματα που ζητούν κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία
– Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking
– Συνδεθείτε απευθείας με την ιστοσελίδα της τράπεζας και όχι μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link)
– Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας

Διαβάστε ποια τα νέα κόλπα για να σας κλέψουν το PIN από το ATM.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.