ΔΕΗ: ποιο το νέο χαράτσι – φωτιά στους λογαριασμούς

Πόσο θα είναι το νέο χαράτσι που έρχεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ και πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές; Ποιες οι τσουχτερές αυξήσεις της ΔΕΗ;

Νέο καπέλο στα τιμολόγια με νέο χαράτσι ΔΕΗ καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, καθώς έρχονται τσουχτερές αυξήσεις από το νέο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.

Η αύξηση με το νέο χαράτσι της ΔΕΗ, η οποία είχε προαναγγελθεί και από την εισηγητική έκθεση του πολυνόμου, ξεπερνά τα πέντε ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μέσο νοικοκυριό, που καταναλώνει περίπου 1000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, θα επιβαρυνθεί περίπου με 20 ευρώ τον χρόνο.

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία καθορίζει το νέο ύψος του ΕΤΜΕΑΡ στα 19,73 ευρώ ανά Mwh. δημοσιεύτηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και το χαράτσι της ΔΕΗ ισχύει αναδρομικά από την 1η Απριλίου 2014.

Το ΕΤΜΕΑΡ είναι υποχρεωμένοι να το πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ, δηλαδή και νοικοκυριά και επιχειρήσεις. – και κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η αύξηση, κάτι που, φτάνει περίπου στα πέντε ευρώ καθώς η σημερινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ είναι 14,96 ευρώ.

Η προηγούμενη τιμή του ΕΤΜΕΑΡ για τα νοικοκυριά ήταν 20,8 ευρώ, η σημερινή τιμή του φτάνει στα 14,96 ευρώ, ενώ με τη νέα απόφαση η τιμή αναπροσαρμόζεται στα 26,3 ευρώ.

Οι νέες τιμές-ανάλογα με την κατηγορία της κατανάλωσης της ΔΕΗ διαμορφώνονται ως εξής:

• Υψηλής Τάσης (ΥΤ): 2,23 ευρώ
• ΜΤ με κατανάλωση > 13 GWh: 2,31 ευρώ
• Αγροτικής χρήσης MT: 10,83 ευρώ
• MT με κατανάλωση <13GWh: 12,77 ευρώ
• Αγροτικής χρήσης ΧΤ: 11,39 ευρώ
• Οικιακής χρήσης: 26,3 ευρώ
• Λοιπές χρήσεις ΧΤ: 30,89 ευρώ.

Δείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε τυχόν λάθη στο χαράτσι της ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.