Δημόσιο: τι αλλάζει σε προσλήψεις και διαθεσιμότητα. Λίστα με 7 σαρωτικές αλλαγές

Τι αλλάζει στο δημόσιο και συγκεκριμένα σε προσλήψεις με τη διαθεσιμότητα; Δείτε τη λίστα με τις σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.

Σε νέα τροχιά μπαίνει η κρατική μηχανή με την εφαρμογή 7 σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και που έχουν προγραμματιστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υλοποιηθούν εντός του έτους.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έθεσε νέα ατζέντα για τις αλλαγές στο Δημόσιο όπου απεφεύχθησαν οι ποσοτικοί στόχοι και τέθηκαν ποιοτικές παράμετροι για την αλλαγή στο κράτος.

Η κυβέρνηση εισάγει νέα αντίληψη στην αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού των δημοσίων υπηρεσιών ενώ στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η επιλογή προϊσταμένων με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ ενώ καταργείται η διαθεσιμότητα και γίνεται μόνιμη η κινητικότητα με συνεχείς αξιολογήσεις.

Ουσιαστικά μέσω της αξιολόγησης ένα 25% των υπαλλήλων του Δημοσίου θα λαμβάνει άριστα, ένα ποσοστό 60 θα παίρνει καλό βαθμό και ένα 15% κάτω από τη βάση.

Αν και όσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις δεν προβλέπεται ότι θα απολύονται οι υπάλληλοι αυτοί του Δημοσίου ουσιαστικά θα αποκλείονται από μισθολογικές εξελίξεις και μπόνους που θα προβλέπονται, ενώ λόγω ελάχιστης έως καθόλου μοριοδότησης δεν θα μπορούν ουσιαστικά να πάρουν μετάθεση ή μετάταξη σε νέα θέση εάν το επιθυμούν.

Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ η οποία θα είναι άμεσα εξαρτημένη εκτός των προσόντων με την αξιολόγηση θα είναι συνδεδεμένη η διαθεσιμότητα.

Κάθε χρόνο θα βγαίνει λίστα με τις κενές θέσεις και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός, ανάλογα με τις ανάγκες, μπορεί να γίνεται δύο με τρεις φορές το χρόνο. Θα λαμβάνονται υπόψη εκτός από τα τυπικά προσόντα και η εμπειρία, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Όσοι πετυχαίνουν στο διαγωνισμό θα μετακινούνται εντός ενός μηνός στη νέα θέση. Στο μεσοδιάστημα θα λαμβάνουν το μισθό της παλιάς θέσης ενώ μετά τη μετακίνηση τον νέο μισθό που προβλέπεται από την υπηρεσία στη νέα θέση στο Δημόσιο.

Για την επιλογή προϊσταμένων των υπηρεσιών του Δημοσίου θα ακολουθείται πλέον αποκλειστικά και μόνο διαδικασία γραπτών εξετάσεων και πάλι υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ.

Ταυτόχρονα επεκτείνεται ο έλεγχος στους φακέλους περίπου 35.000 για τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων. Οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν παραποιήσει έγγραφα θα βρεθούν εκτός δημοσίου και θα αντιμετωπίσουν και ποινικές διώξεις.

Συνεχίζεται όμως και η αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Πολλοί από αυτούς θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν με αποτέλεσμα πολλοί από τους σημερινούς εργαζόμενους που υπηρετούν σε αυτούς σήμερα να βρεθούν εκτός Δημοσίου. Πολλές από τις υπηρεσίες των οργανισμών και των υπηρεσιών που θα καταργηθούν θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, οι 7 αλλαγές ως το τέλος του 2014 στο Δημόσιο θα είναι:

Μόνιμος μηχανισμός διαθεσιμότητας, με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ
Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων
Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων
Έλεγχος των 35.000 μονιμοποιήσεων συμβασιούχων. Όποιοι εντοπιστούν να μην κατέχουν τα τυπικά προσόντα θα απολυθούν.
Συνέχιση της καταγραφής και αξιολόγησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Όπου διαπιστωθεί επικάλυψη αρμοδιοτήτων θα προχωρήσουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα απολύσεις.
Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα
Μείωση γραφειοκρατίας, μέσω συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, που μελετά την άρση των διοικητικών βαρών κατά 25% σε 13 τομείς της οικονομίας, που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα.

Δείτε ποιες είναι 5.232 προσλήψεις στο Δημόσιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.