Αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης: σε ποια επιδόματα θα επιβληθεί

Σε ποια επιδόματα αναμένεται να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης; Ποια βοηθήματα εξαιρούνται;

Νέα δεδομένα για χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία “μπαίνει” εισφορά αλληλεγγύης ακόμα και στα επιδόματα που αποκτήθηκαν το 2013.

Η παραπάνω διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αφορά σε εισοδήματα, που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ ετησίως, ενώ από την εισφορά αλληλεγγύης εξαιρούνται τα οικογενειακά, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα, τα οποία πρόκειται να αποκτηθούν μέσα στο 2014.

Ωστόσο, γίνονται ενέργειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα επιδόματα, οι πολίτες που δεν έχουν εισοδήματα και κυρίως, δεν έχουν δουλειά, όπως είναι οι άνεργοι και οι φοιτητές.

Όπως αναφέρει το newsbomb.gr, το παραπάνω εξετάζεται, διότι αν κάποιος που δεν έχει καθόλου εισοδήματα και εμφανίσει στη φορολογική δήλωση τόκο κατάθεσης π.χ. 1 ευρώ, τότε ενεργοποιούνται αυτόματα τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ και μπορεί είτε να χάσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους είτε να χρειαστεί να δηλώσει αποδείξεις 750 ευρώ ή ακόμη και να φορολογηθεί επί πλασματικών εισοδημάτων.

Για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης, λαμβάνονται υπόψιν το φοιτητικό, τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και το επίδομα ανεργίας υπό προϋποθέσεις.

Τέλος, από την εισφορά αλληλεγγύης εξαιρούνται οι αποζημιώσεις απόλυσης, το εφάπαξ συνταξιοδότησης, το εισόδημα μακροχρόνια ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ και τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία δεν εισπράχθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Διαβάστε ποια η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.