Κοινωνικό μέρισμα 1.000 ευρώ: δείτε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις

Ποιες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος; Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών;

Τις προϋποθέσεις και τους όρους, που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους αρμόδιους Υπουργούς, πρόκειται να δοθούν -μέσω του κοινωνικού μερίσματος– σχεδόν 450.000.000 ευρώ, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ το ποσό, που θα λάβουν οι δικαιούχοι κλιμακώνεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα «ανοίξει» στο taxisnet (www.gsis.gr) και θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου, ενώ σημειώνεται, πως το βασικό περιουσιακό όριο είναι 125.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, ενώ το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί εφάπαξ σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο κάθε δικαιούχος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι προϋποθέσεις για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος είναι:

Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί.

Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ορίου επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.

Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών/ η αιτούσα έχει στάθμιση ένα (1), ο/η σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση ένα τρίτο (1/3) και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση 1/6.

Για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για ένα (1) προστατευόμενο τέκνο σε ένα τρίτο (1/3).

Για δικαιούχο / οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η ανωτέρω οριζόμενη αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά 1/6.

Η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, όπως προσδιορίζεται με τις διατάξεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) (ν. 3842/2010, Α΄ 58) και προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 125.000 ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του κοινωνικού μερίσματος κάθε δικαιούχου, ορίζεται ως βασικό ποσό κοινωνικού μερίσματος το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ποσού επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, σύμφωνα με την κατωτέρω κλίμακα.

Ωστόσο, από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται:

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ (8) μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.

Διαβάστε πώς να κάνετε την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.