Κορονοϊός MERS: πώς μεταδίδεται, τι προειδοποιούν οι ειδικοί για τα συμπτώματα

Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός MERS; Τι προειδοποιούν οι ειδικοί;

Η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμα πολλά για τον θανατηφόρο κορονοϊό MERS που αναστάτωσε τη χώρα μας μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος σε έναν 69χρονο Έλληνα που διαμένει στη Σαουδική Αραβία.

Προς το παρόν κανένας από τους συνταξιδιώτες του ασθενή, ούτε και η σύζυγός του, δεν έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό MERS. Παρολ’ αυτά για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή θα παρακολουθούνται .

Χθες παρουσιάστηκε, μετά από επίμονες εκκλήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε.

Ο οδηγός είναι ασυμπτωματικός αλλά όπως είπε ο μικροβιολόγος, μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής στη Δημόσια Τηλεόραση μπορεί ένας ασθενής να μην παρουσιάζει κανένα συμπτώματα του κορονοϊού MERS.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του θανατηφόρου κορονοϊού MERS, τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς στην παρούσα φάση “δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Λόγω και της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός MERS καθώς το 50% των ασθενών που προσβάλλονται από τον νέο ιό καταλήγουν – έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS” τονίζει και προσθέτει:

“Η χώρα μας είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο αντιμετώπισης των λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά αυτού του θανατηφόρου ιού”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών “θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό”.

“Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό, που είναι ιδιαίτερα παθογόνος και εμφανίζει υψηλή θνητότητα, δηλαδή από τα άτομα που προσβάλλονται ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει. Αυτό θορυβεί και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του παθογόνου αυτού καινούργιου κορονοϊού MERS στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία” προσθέτει.

Η συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ

-Μιλάμε για 76 νεκρούς στη Σαουδική Αραβία μόνο;

-Συνολικά αγγίζουν τους 100 οι νεκροί σε διάφορες χώρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μάλιστα μια εξάπλωση τους τελευταίους δύο μήνες σε νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας και μάλιστα καταγράφονται και περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής μετάδοσης αυτού του ιού. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε ετοιμότητα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να περιοριστεί το φαινόμενο και να αποφευχθεί η μετάδοσή του σε άλλες χώρες.

-Ο κορονoϊός εμφανίστηκε πέρυσι μυστηριωδώς στη Μέση Ανατολή και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και στους χώρους των νοσοκομείων, όπως είπατε. Γιατί ειδικά στη Μέση Ανατολή;

-Είναι ένας καινούργιος τύπος “κορόνα-ιού”. Η κορόνα είναι γνωστή, προκαλεί γενικά κοινές, σχετικά απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Ο νέος ιός εμφανίστηκε όμως ξαφνικά, για πρώτη φορά παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν αρκετά από τους υπόλοιπους κορόνα-ιούς, γενετικά μοιάζει με κορόνα-ιούς που έχουν βρεθεί στις νυχτερίδες.

Γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς, ότι -χωρίς αυτό να είναι απόλυτο- ο ιός να έχει ξεκινήσει από τις νυχτερίδες, να πέρασε στη συνέχεια στις καμήλες που βρέθηκαν να νοσούν από τον MERS-ιό σε περιοχές της αραβικής χερσονήσου και στη συνέχεια από τις καμήλες να πέρασε στον άνθρωπο.

Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα -καθώς δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό – ακριβώς και λόγω της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί καθώς το 50% των ασθενών που προσβάλλονται από τον νέο ιό καταλήγουν – έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS-κορόνα ιού.

Η χώρα μας επειδή είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο αντιμετώπισης των λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά αυτού του θανατηφόρου ιού.

-Κύριε καθηγητά ποιά είναι τα μέτρα προφύλαξης που συνιστάτε εσείς;

-Σε αυτή τη φάση ιδιαίτερη σημασία έχει το επιδημιολογικό ιστορικό. Δηλαδή άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται ενδελεχής έλεγχος για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό.

Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό.

Επίσης άτομα που ταξιδεύουν στις χώρες της αραβικής χερσονήσου ή διαμένουν εκεί να αποφεύγουν επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ενδημεί και εξαπλώνεται ο ιός σε χώρες της αραβικής χερσονήσου.

-Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά και από 10 ημέρες;

-Από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα -γιατί αρκετά σημεία για το πως συμπεριφέρεται αυτός ο νέος ιός δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα στη διεθνή βιβλιογραφία- φαίνεται ότι μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα και 10 ημέρες μετά την επαφή με ασθενή που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό MERS.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα άτομα που έχουν έρθει σε μη προστατευμένη επαφή με άτομα που πάσχουν θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμένουν σε καραντίνα, καθώς αυτές είναι οι διεθνείς οδηγίες, να αποφεύγουν δηλαδή επαφή με άλλα άτομα για περίπου δύο εβδομάδες.

Διαβάστε τι είναι και ποιους απειλεί ο κορονοϊός MERS, ποια τα συμπτώματα του ιού MERS, πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός και ποιους απειλεί ο κορονοϊός.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.