Κορονοϊός MERS: ποια τα μέτρα προφύλαξης από ΚΕΕΛΠΝΟ

Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον Κορονοϊό; Διαβάστε τι είναι ο ιός Κορονοϊός MERS .

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά τον εντοπισμό του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από MERSκοροναϊό σε Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από την Σαουδική Αραβία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος αυτός ιός Κορονοϊός MERS δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

Εντοπίστηκαν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ανάμεσα τους και ο οδηγός ΤΑΧΙ που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη Κερατσινίου και όλοι υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.

Τα μέτρα προφύλαξης για τον Κορονοϊό που συστήνονται για την προστασία από τον Κορονοϊό MERS είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου Κορονοϊός MERS για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαβάστε ποια είναι τα συμπτώματα του Κορονοϊου, τι λένε οι ειδικοί για τον ιού Κορονοϊο – MERS και ποιους απειλεί ο κορονοϊός.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.