Lady Gaga, Ελλάδα: πώς υιοθετεί στυλ ελληνικής μυθολογίας

Πώς υιοθετεί το στυλ της ελληνικής μυθολογίας η Lady Gaga; Διαβάστε για την εμφάνιση της Lady Gaga στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν περιλαμβανόταν αρχικά στους ευρωπαϊκούς σταθμούς της παγκόσμιας περιοδείας της «artRAVE: the ARTPOP ball». Η αγάπη της για το ελληνικό στοιχείο όμως (σαν γαρνιτούρα των πρώτων εκκεντρικών της εμφανίσεων πάνω στη σκηνή, όπως έκανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2009 στη Νέα Υόρκη, φωτό δεξιά), σε συνδυασμό με τις καλές αναμνήσεις από τις θερινές διακοπές της στη χώρα μας, φαίνεται πως έκανε τελικά τη Lady Gaga να αλλάξει γνώμη και να αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια στάση στην Αθήνα, για μία και μοναδική εμφάνιση, στο ΟΑΚΑ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής της στην Ελλάδα άλλωστε είχε κυκλοφορήσει το video clip του τρίτου κατά σειρά single από το νέο της άλμπουμ «ARTPOP», το οποίο έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μυθολογία. Στο διάρκειας δώδεκα λεπτών video του «G.U.Y», η Lady Gaga περιφέρεται ως άλλη Ελληνίδα θεά γύρω από την πισίνα του «Hearst Castle», μια έπαυλη ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής στην Καλιφόρνια.

Η ίδια άλλωστε είναι από πολύ μικρή ηλικία εξοικειωμένη με το ελληνικό στοιχείο, δεδομένου ότι η πρώτη της δουλειά προτού γίνει διάσημη ήταν σερβιτόρα σε ελληνικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Η αγάπη της για οτιδήποτε ελληνικό ήταν αυτή που την έφερε στη χώρα μας δύο φορές κατά το παρελθόν, για διακοπές. Τον Οκτώβριο του 2010 είχε επισκεφτεί μαζί με τον τότε σύντροφό της Λουκ Καρλ τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη, όπου είχε κυκλοφορήσει και η φήμη ότι είχαν κάνει μυστικό γάμο. Δύο χρόνια αργότερα η Ελλάδα μονοπώλησε για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, λόγω του φημολογούμενου έρωτα της Lady Gaga με τον Κρητικό ιδιοκτήτη εστιατορίου Τζοβάνι Σφυράκη, στη δεύτερη επίσκεψή της στο νησί.

Σε Ελληνες σχεδιαστές και στιλίστες όμως έχει εμπιστευτεί κατά καιρούς και την εκκεντρική εικόνα της, εντός και εκτός σκηνής, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της.

Eddie Gavriilidis

Όταν ο στιλίστας της Lady Gaga, Νίκολα Φορμιτσέτι, είδε τη συλλογή ρούχων του Ελληνα σχεδιαστή Εντι Γαβριηλίδη, θεώρησε ότι μερικά από τα κομμάτια του ήταν κομμένα και ραμμένα για την παγκόσμια περιοδεία της «Monster Ball», το 2009. Η τελική επιλογή του αποκαλυπτικού συνόλου Ecstacy, από διαφάνεια και δέρμα πύθωνα με χρυσές λεπτομέρειες ήταν ωστόσο αποκλειστικά δική της. Το εν λόγω κομμάτι μάλιστα ήταν μεταξύ των ρούχων και των αξεσουάρ που πουλήθηκαν μετέπειτα σε δημοπρασία, αντί 15.000 ευρώ. Η τιμή του εκτοξεύτηκε στα ύψη -εν μέρει- επειδή έφερε και λεκέ από το αίμα της σταρ, από γρατσουνιά που της προκάλεσε θαυμαστής της.

Nicolas Petrou

Τι καλύτερη διαφήμιση θα μπορούσε να φανταστεί ο Ελληνοκύπριος σχεδιαστής μόδας Νικόλας Πέτρου από την εμφάνιση της μεγαλύτερης σταρ της δεκαετίας στο δημοφιλέστερο talk show των ΗΠΑ με δική του δημιουργία; Τον Ιανουάριο του 2010 η Lady Gaga έδωσε την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στο σόου της Οπρα Γουίνφρεϊ, φορώντας μια custom made ολόσωμη φόρμα, κεντημένη από χιλιάδες λευκές παγέτες, διά χειρός Πέτρου. Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος, η Lady Gaga έτυχε να δει μια ανδρική κολεξιόν του και να του ζητήσει να προσαρμόσει κάποια σχέδια στις δικές της αναλογίες. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν να σχεδιάσει οκτώ διαφορετικά σύνολα για εκείνην.

Marios Schwab

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο φακός συλλαμβάνει τη Lady Gaga κατά την έξοδό της από το εστιατόριο Chez Andre στο Λονδίνο, με βραδινό σύνολο εμπνευσμένο από τη βικτωριανή εποχή, συνδυασμένο με γυαλιά ηλίου από την κολεξιόν του Ελληνοαυστριακού σχεδιαστή Mario Schwab. Το συγκεκριμένο σχέδιο, εμπνευσμένο από τον Τζον Λένον, φέρει την ονομασία «Hamilton» και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του σχεδιαστή με τον οίκο Mykita, για τη σεζόν καλοκαίρι 2010. «Τα γυαλιά αυτά σχεδιάστηκαν για δυναμικές γυναίκες», σύμφωνα με τους σχεδιαστές, και η τιμή τους άγγιζε τα 300 ευρώ στην Ευρώπη.

Panos Yiapanis

Κάπου εκεί που πιστεύαμε ότι τα είχαμε δει όλα από τη Lady Gaga, έρχεται η full frontal φωτογράφισή της για το εξώφυλλο του περιοδικού «Candy» τον Δεκέμβριο του 2013 και μας κάνει να αναθεωρήσουμε. Συνεργός της στο έγκλημα ήταν για μία ακόμη φορά ένας Ελληνας, ο στιλίστας Πάνος Γιαπάνης, γνωστός για την προκλητική, dark αισθητική του. Στην ασπρόμαυρη λήψη η 28χρονη πλέον σταρ ποζάρει ολόγυμνη, με μια μαύρη γούνα να καλύπτει το δεξί της στήθος και το tattoo ενός μαύρου σκορπιού το αριστερό. Με έντονα μακιγιαρισμένα φρύδια κι ένα ζωγραφισμένο μουστάκι πάνω από τα κατάμαυρα χείλη, δείχνει παραπάνω από άνετη μπροστά στον φακό.

Francesco Scognamiglio

Ηταν η πρώτη που έφτασε στο κόκκινο χαλί των Brit Awards το 2010, όμως η εμφάνισή της σε αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα αξέχαστη. Η Lady Gaga επέλεξε ένα layered λευκό φόρεμα του Ιταλού σχεδιαστή Francesco Scognamiglio, που ακόμη και για τα δικά της στάνταρ αποτελούσε μία από τις πιο εκκεντρικές επιλογές της ever. Το φόρεμα «απογειώθηκε» από μια XL ξανθιά περούκα και μια μάσκα από λευκή δαντέλα. Παρά την καθόλου αποκαλυπτική είσοδό της στον χώρο, στην πορεία της βραδιάς δεν απογοήτευσε τους φαν της, εμφανιζόμενη σχεδόν ημίγυμνη στη σκηνή προκειμένου να παραλάβει τα αγαλματίδιά της.

Rebecca Short

Τα εκκεντρικά της outfit γίνονται θέμα συζήτησης όπου κι αν βρεθεί, ενώ είναι γνωστή η αδυναμία της σε μεγάλους οίκους μόδας. Η φοιτήτρια σχεδίου μόδας από το Μπέρμιγχαμ Ρεμπέκα Σορτ δεν πίστευε στην τύχη της επομένως, όταν η Lady Gaga επέλεξε μία από τις δημιουργίες της για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιγκαπούρη τον Ιούλιο του 2011, για την προώθηση του άλμπουμ της «Born this Way». Το nude φόρεμα της Σορτ συνδυάστηκε ιδανικά με τιρκουάζ περούκα, γυαλιά ηλίου με μεταλλικό σκελετό, λευκά γάντια και πανύψηλα παπούτσια Alexander McQueen.

Atsuko Kudo

Αν και ο σχεδιαστής του συγκεκριμένου outfit που φορούσε η Lady Gaga στη διάρκεια της «Monster Ball» περιοδείας της το 2010 δεν έγινε ποτέ γνωστός, όλες οι «υποψίες» στρέφονται στον Ιάπωνα σχεδιαστή Ατσούκο Κούντο, ο οποίος σχεδιάζει ρούχα αποκλειστικά από latex. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2009 και κορυφώθηκε το 2010, όταν σχεδίασε το κοστούμι της καθολικής καλόγριας με το οποίο εμφανίζεται η Lady Gaga στο video clip του κομματιού «Alejandro». Η see through παραλλαγή του φορέθηκε από τη σταρ σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας της, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων, καθώς από πολλούς θεωρήθηκε ασέβεια απέναντι στον καθολικισμό.

Made in Bangkok

Αξέχαστη έμεινε η συναυλία της Lady Gaga στην Μπανγκόκ τον Μάιο του 2012, καθώς ο συνδυασμός παραδοσιακών ενδυμασιών της Ταϊλάνδης με σέξι εσώρουχα έφτασε να προκαλέσει την αντίδραση μέχρι και του υπουργού Πολιτισμού της χώρας. Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι θεώρησε ακατάλληλα κάποια από τα παραδοσιακά κοστούμια και αξεσουάρ που χρησιμοποίησε η εκκεντρική σταρ στη σκηνή, καθώς προσέβαλαν το κοινό αίσθημα. Παρ΄ όλα αυτά, οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν ζήτησαν τη δίωξη της Αμερικανίδας τραγουδίστριας από την αστυνομία και περιορίστηκαν στο να εκφράσουν απλώς τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη σεβασμού που έδειξε στα ήθη και έθιμά τους.

Διαβάστε σε ποιο μεγάλο ελληνικό νησί χτίζει σπίτι η Lady Gaga.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!