Νέος φόρος ακινήτων: ποιους θα επιβαρύνει, ποιοι οι κερδισμένοι

Ποιους θα επιβαρύνει ο νέος φόρος ακινήτων με στόχο να ξεκινήσει η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών από τον Ιούνιο;

Οκταμελής επιτροπή θα συσταθεί για την επεξεργασία των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με στόχο να ξεκινήσει η αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών από τον Ιούνιο.

Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που απαλλάσσονταν από το ΦΑΠ, σε όσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία εξαιρούνταν από το «χαράτσι» της ΔΕΗ αλλά και σε όσους έχουν τακτοποιημένους ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους ή αγροτεμάχια αφού θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Ο κύριος φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όντας μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το Έκτακτο Τέλος, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου ακινήτων.

Αντίθετα λιγότερος θα είναι ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι ηπιότερος σε σύγκριση με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Στους κερδισμένους θα είναι και οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μεγάλες κατοικίες σε ακριβές περιοχές λόγω του υψηλότερου αφορολόγητου των 300.000 ευρώ που ισχύει για το συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή το «νέο ΦΑΠ».

Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ακινήτων είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα. Ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ και πάνω.

Δείτε ποια ακίνητα από τον φόρο υπεραξίας θα εξαιρεθούν σύμφωνα με την τελική ρύθμιση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.