Πώς ναυάγησε το πλοίο στη Νότια Κορέα: ο τραγικός απολογισμός [φωτο, video]

Πώς ναυάγησε το πλοίο στη Νότια Κορέα; Ποιος ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου;

Με εχθρούς τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το θολό νερό που δεν επιτρέπει σε κανέναν να διακρίνει το παραμικρό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα ισχυρά ρεύματα στην περιοχή συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 287 αγνοουμένων του ναυαγίου που συνέβη χθες ανοιχτά της Νοτίου Κορέας.

notio-korea-ploioΣύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα από το πλοίο που μετέφερε 475 επιβάτες από τη Νότια Κορέα (στην πλειοψηφία τους μαθητές που πήγαιναν σχολική εκδρομή) και βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έχουν ανασυρθεί εννιά νεκροί και έχουν διασωθεί 179 άτομα, πολλοί εκ των οποίων τραυματισμένοι.

Ο κακός καιρός εμποδίζει τις έρευνες

Οι δύτες, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο πλοίο έχουν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια κύματα που χτυπούν το πλοίο λόγω της κακοκαιρίας, τα ισχυρά ρεύματα στα νερά αλλά και το γεγονός ότι η θάλασσα είναι θολή γεγονός που δεν τους επιτρέπει να έχουν καλή ορατότητα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να μπουν στις καμπίνες όπου πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους επιβάτες. Την προσπάθεια τους αναμένεται να βοηθήσουν οι υποβρύχιες κάμερες που θα τους διατεθούν για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μειωμένης ορατότητας.

Συνολικά, στις έρευνες, σύμφωνα με το BBC συμμετέχουν περισσότεροι από 500 δύτες, 171 σκάφη και 29 ελικόπτερα.

Οργισμένοι οι συγγενείς

Εντωμεταξύ, καθώς περνούν οι ώρες και οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν έχουν κανένα νέο για τους δικούς τους ανθρώπους η οργή ξεχειλίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πατέρας ενός παιδιού επιτέθηκε πετώντας ένα μπουκάλι με νερό στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το χώρο που έχει παραχωρηθεί στους συγγενείς σε λιμάνι σε μικρή απόσταση από το ναυάγιο.

Τα σενάρια για το πώς ναυάγησε το πλοίο

Οπως σημειώνει το BBC, μερικές εκθέσεις αναφέρουν ότι το πλοίο εξετράπη της πορείας του, με τον επικεφαλής της εκεί ακτοφυλακής να σημειώνει σε σχετική συνέντευξή τύπου ότι το ενδεχόμενο ερευνάται. Πρόσθεσε, επίσης, όμως, ότι για την οποιαδήποτε απόκλιση από την πορεία του το πλοίο θα έπρεπε να έχει λάβει έγκριση από το εκεί λιμενικό.

Πάντως, ειδικοί βάζουν στο τραπέζι και το σενάριο το πλοίο να χτύπησε σε κάποιο αντικείμενο στο βυθό. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή ο απόπλους του ferry boat είχε καθυστερήσει για ένα δίωρο. Ο συνταξιούχος λοχαγός Τζιμ Στάπλες μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι ο καπετάνιος του πλοίου μπορεί να αύξησε την ταχύτητά του για να μπορέσει να φθάσει στον προορισμό του το ferry boat στην ώρα του, ενώ ένας συνταξιούχος Αμερικανός καπετάνιος ανέφερε ότι η ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το πλοίο μαρτυρά ότι είχε υποστεί τεράστια ζημιά, υποστηρίζοντας δηλαδή το σενάριο ότι χτύπησε σε κάτι στο βυθό.

Εν τω μεταξύ αμφιβολίες εκφράζονται και για το ρόλο του καπετάνιου, του 60χρονου Λι Τζουν Σέοκ, ο οποίος ανακρίνεταιι από την αστυνομία ως ύποπτος και αντιμετωπίζει ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών, περιλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παραβίασης του νόμου περί των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, όπως μετέδωσε το δίκτυο KBS. Αρχικά ο πλοίαρχος ανακρινόταν από το λιμενικό σώμα ως αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σήμερα, μάλιστα, για πρώτη φορά μίλησε στις κάμερες ψελίζοντας μέσα από τα δόντια μια… συγνώμη. «Λυπάμαι πραγματικά, αισθάνομαι βαθιά ντροπή. Δεν ξέρω τι να πω», είπε χαρακτηριστικά ο πλοίαρχος.

Το δίλημμα που αντιμετώπισαν οι επιβάτες

To πλοίο έστειλε σήμα κινδύνου στις 9 το πρωί τοπική ώρα, ενώ βρισκόταν 12 μίλια από το νησί Byungpoong, με τους επιβάτες να αναφέρουν ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο πριν το σκάφος αρχίζει να τρέμει και να παίρνει κλίση.

Αίσθηση προκαλούν, πάντως ορισμένες μαρτυρίες επιβατών που αναφέρουν ότι το πλήρωμα τους έλεγαν να παραμείνουν στη θέση τους.

«Πρέπει να περιμέναμε 30 με 40 λεπτά από τη στιγμή που μας είπαν να μείνουμε στη θέση μας», υποστήριξε ένας διασωθείς μαθητής που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του στο AFP. «Μετά το πλοίο άρχισε να γέρνει και όλοι ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να βγουν έξω», πρόσθεσε.

Επίσης, ο μαθητής Λιμ Χιουνγκ Μιν, ο οποίος διεσώθη, είπε στο ΥΤΝ, όπως σημειώνει το CNN, ότι αφού ακούστηκε ο μεγάλος θόρυβος και το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, οι μαθητές έπεφταν κάτω και χτυπούσαν πάνω σε διάφορα αντικείμενα.

«Οι επιβάτες, καθώς το πλοίο άρχισε να βυθίζεται, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το τρομακτικό δίλημμα: Να υπακούσουν στις εντολές οι οποίες ακούγονταν από τα μεγάφωνα για να μείνουν στη θέση τους, ή να αρπάξουν τα σωσίβια και να πέσουν στο παγωμένο νερό του ωκεανού», σημειώνει το CNN.
Μάλιστα, ο πρώην γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ ανέφερε στο CNN οτι πιστεύει ότι η εντολή αυτή προς τους επιβάτες να παραμείνουν στη θέση τους και να μην μπουν στις σωσίβιες λέμβους ήταν ένα τρομερά τραγικό λάθος.

Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για τους αγνοουμένους

Πάντως, οι διασώστες και οι άλλες αρμόδιες αρχές, όπως σημειώνει το CNN ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες μέσα στο βυθισμένο πλοίο, κάτι το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν οι παγιδευμένοι επιβάτες βρίσκονται σε χώρους που υπάρχουν θύλακες αέρα. Μάλιστα, ο διευθυντής του τμήματος διάσωσης και καταδύσεων του ναυτικού των ΗΠΑ ανέφερε μιλώντας στο CNN ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν σημεία του πλοίου όπου υπάρχει αναπνεύσιμος αέρα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Δείτε το βίντεο με το ναυάγιο του πλοίου από τη Νότιο Κορέα:
https://www.youtube.com/watch?v=F-iJ7XoTcL0

Διαβάστε πόσοι νεκροί από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα και τα συγκλονιστικά μηνύματα των παιδιών από το πλοίο στο ναυάγιο στη Νότια Κορέα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.