Πανελλήνιες εξετάσεις: ποια τα tips για την πολυπόθητη επιτυχία

Ποια τα βασικά σημεία για την επιτυχία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες εξετάσεις; Τι θα πρέπει να προσέξουν;

Σε μεγάλο άγχος έχει εξελιχθεί η διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων για χιλιάδες υποψηφίους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Ο μεγαλύτερος στόχος των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι η καλή βαθμολόγηση από τους 2 -ίσως και 3- βαθμολογητές, η οποία και θα κρίνει την εισαγωγή ή μη στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι μαθητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν, πως τα γραπτά τους δοκίμια πριν παραδοθούν στους βαθμολογητές αναμειγνύονται τυχαία, τοποθετούνται σε φακέλους ανά 25 και παραδίδονται για βαθμολόγηση, με τον πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου να διανέμει στους πρώτους βαθμολογητές τους φακέλους. Ο πρώτος βαθμολογητής υπογραμμίζει με κόκκινο στιλό ελλείψεις, λάθη, αδυναμίες ή ατέλειες, που τυχόν εντοπιστούν στο γραπτό, σημειώνει τον βαθμό στον ειδικό χώρο κάθε γραπτού και το επιστρέφει στον γραμματέα του ΒΚ. Η επιτροπή του ΒΚ μεριμνά για την κάλυψη με αδιαφανές χαρτί του βαθμού του πρώτου βαθμολογητή, την τυχαία ανάμειξη των γραπτών και την τοποθέτησή τους σε νέους φακέλους ανά 25, τους οποίους παραδίδει σε δεύτερο βαθμολογητή. Ο δεύτερος βαθμολογητής ακολουθεί την ίδια διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών που ακολούθησε και ο πρώτος, χρησιμοποιώντας, όμως, πράσινο στιλό. Σε περίπτωση, που κριθεί αναγκαία -λόγω της μεγάλης διαφοράς στη βαθμολογία μεταξύ των δύο βαθμολογητών- μπαίνει και ένας τρίτος, ο οποίος σημειώνει με μαύρο στιλό.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις διαδραματίζει -εκτός φυσικά από τις σωστές απαντήσεις- και η εικόνα του γραπτού, το οποίο θα πρέπει να είναι προσεγμένο, χωρίς ορθογραφικά λάθη, με σωστή δομή (παραγράφους κλπ) και γενικότερα να είναι ευανάγνωστο.

Η επιτυχία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες εξετάσεις σημειώνεται, όταν οι απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα έχουν αναπτυχθεί με πληρότητα και σαφήνεια, όπως ορίζει το Υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με την εξεταστέα ύλη. Σημειώνεται, πως σε περίπτωση π.χ. των μαθηματικών, ακόμη και αν δεν ολοκληρωθεί η σκέψη ή η άσκηση από τον υποψήφιο, ο βαθμολογητής θα λάβει σοβαρά υπόψη του τον τρόπο με τον οποίο ακολουθήθηκε η άσκηση, γεγονός, που δείχνει και την κατανόησή της.

Για τα γλωσσικά μαθήματα, που εξετάζονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την ορθογραφία, τις καταλήξεις και κυρίως τη γραμματική και τα σημεία στίξης, καθώς τέτοια λάθη δεν “συγχωρούνται”, ενώ εκτιμάται περισσότερο η χρήση εξεζητημένων λέξεων, μόνον όμως, σε περιπτώσεις, που ο εξεταζόμενες γνωρίζει τη σημασία και την έννοιά τους.

Διαβάστε ποιες οι οδηγίες για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.