Προθεσμιακές καταθέσεις: πού είναι και πώς θα πάνε τα επιτόκια

Πού είναι και πώς θα πάνε τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων;

Στον …Καιάδα έχουν πέσει τα επιτόκια των καταθέσεων. Οι αποδόσεις πλέον στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου είναι ανύπαρκτες αφού μετά βίας φτάνουν το 0,3%, και «παίζουν» στο 2,5% για τις προθεσμιακές. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από πέρυσι, ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων αυξήθηκε στο 15% από 10%.

Από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν πάρει την κατιούσα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί διότι όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη: οι τράπεζες αποκτούν και πάλι αργά -και σταθερά-, πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά, αυτό σημαίνει ότι πλέον οι καταθέσεις δεν είναι η κυρίαρχη πηγή για άντληση ρευστότητας. Από την άλλη σταθεροποιείται ο ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σήμερα λοιπόν, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους παραδοσιακούς αποταμιευτές, που πριν από 1 χρόνο είχαν επιτόκιο της τάξης του 5% στο «τσεπάκι» ακόμα και για ποσά των 15.000 ή 20.000 ευρώ. Τώρα για μία προθεσμιακή κατάθεση, ποσού 50.000 ευρώ, το επιτόκιο δεν πάει πάνω από το 2,5%.

Και ενώ τα επιτόκια πάνε ακόμα πιο χαμηλά, ο φόρος επί των τόκων αυξήθηκε στο 15%. Και όπως είναι γνωστό οι τόκοι των καταθέσεων δηλώνονται πλέον, από το 1 ευρώ στην φορολογική δήλωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη επιβάρυνση στον φορολογούμενο.

Αν τώρα τα ποσά της προθεσμιακής κατάθεσης διαμορφώνονται στα επίπεδα των 10.000 με 20.000 ευρώ το επιτόκιο που θα λάβει ο καταθέτης μετά βίας φτάνει το 2%.

Και αυτά τα ήδη χαμηλά επιτόκια, θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ονομαστικά επιτόκια της τάξης του 1,5% με 2% στις καταθέσεις προθεσμίας.

Αν μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της, τότε τα επιτόκια θα εξαϋλωθούν στην κυριολεξία και οι αποταμιευτές θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις που θα τους προσφέρουν κάποιες αποδόσεις.

Για τα τραπεζικά στελέχη η πτώση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και υπενθυμίζουν με έμφαση, ότι την ώρα που οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ (0,25% σήμερα) αποπληρώνουν το δάνειο με επιτόκιο της τάξης του 1,75% με 2,5%, ως καταθέτες λάμβαναν απόδοση για τα χρήματα τους της τάξης του 5%.

Διαβάστε πότε και πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για τους τόκους καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.