Αλλαγές-ανάσα στα τέλη κυκλοφορίας: ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα. Οδηγός

Ποιες οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας; Ποιους κατόχους ΙΧ αφορούν;

Κύμα αλλαγών έρχεται για τα τέλη κυκλοφορίας, που αναμένεται να είναι “σωτήριες” για χιλιάδες κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων.

Μετά τις πολυσυζητημένες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών, αποφασίστηκε να υπάρξουν καίριες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας προς τη φορολογική ελάφρυνση των κατόχων ΙΧ.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές, που ανακοίνωσε το Οικονομικό επιτελείο, είναι πως τουλάχιστον 32.000 οχήματα από το σύνολο των 135.000, που έχουν τεθεί σε ακινησία από τον περασμένο Νοέμβριο, θα πάρουν πίσω τις πινακίδες, μετά από τη δυνατότητα που δόθηκε στους ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Έτσι, υπολογίζεται πως για Ι.Χ. 1400 κυβικών, αντί τελών κυκλοφορίας 240 ευρώ, θα πληρωθούν 160 ευρώ ή 120 ευρώ, εάν λήξει η ακινησία τον Μάιο ή τον Ιούλιο αντιστοίχως.

Για 1.800 κυβικά, αντί για τέλη κυκλοφορίας της τάξεως των 300 ευρώ, οι κάτοχοι Ι.Χ. θα πληρώσουν 200 ευρώ εάν πάρουν τις πινακίδες τον Μάιο και 150 ευρώ, εάν τις πάρουν τον Ιούλιο.

Για ΙΧ 2.000 κυβικών, αντί 660 ευρώ, θα πληρωθούν 440 ευρώ εάν αρθεί η ακινησία τον Μάιο και 330 ευρώ εάν αρθεί τον Ιούλιο, ενώ για 2.500 κυβικά, αντί 880 ευρώ, θα πληρωθούν 584 ευρώ εάν αρθεί η ακινησία τον Μάιο ή 438 ευρώ εάν αρθεί τον Ιούλιο.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε την αλλαγή, σύμφωνα με την οποία ως έτος πρώτης κυκλοφορίας των οχημάτων, που έρχονται από το εξωτερικό ως μεταχειρισμένα, δεν θεωρείται, πλέον το έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα αλλά το έτος όπου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Αυτή η αλλαγή οδηγεί αυτόματα στην ελάφρυνση των τεκμηρίων ακόμη και από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Διαβάστε ποιους αφορά η μηνιαία καταβολή τελών κυκλοφορίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.