Τόκοι καταθέσεων: πότε και πώς θα γίνουν οι διορθώσεις, τι να προσέξετε

Πότε και πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για όσους έχουν επιβαρυνθεί άδικα λόγω των τόκων καταθέσεων;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα μετά το Πάσχα θα “ανοίξει” θέμα τροπολογίας στη Βουλή για να ξεκινήσουν οι διορθώσεις για όσους άνεργους, φοιτητές ή ανήλικους έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά, λόγω μηδαμινών τόκων καταθέσεων.

Με την εν λόγω τροπολογία θα ορίζεται ότι για περιστασιακά εισοδήματα -όπως είναι οι τόκοι καταθέσεων– δεν θα ενεργοποιούνται τα ελάχιστα τεκμήρια, γεγονός που σημαίνει ότι ανήλικοι, φοιτητές και άνεργοι, δεν θα κινδυνεύουν με ελάχιστο φόρο 300 ευρώ.

Αυτό προέκυψε από το γεγονός, ότι από το 2014 θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο ευρώ οι τόκοι καταθέσεων, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, όσον αφορά στους φοιτητές, εάν ο τραπεζικός τους λογαριασμός δεν έχει συνδικαιούχο τον γονέα και έχουν επίσης στο όνομα τους κάποιο Ι.Χ, τότε ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ και χάνουν αυτόματα την ιδιότητα του προστατευόμενου τέκνου.

Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες φαίνεται πως έχουν στείλει στο ΚΕΠΥΟ λανθασμένους ΑΦΜ για τραπεζικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί τόκοι καταθέσεων σε φορολογικές δηλώσεις προσώπων, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο, ενώ προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στους φορολογούμενους πως θα πρέπει να ελέγχουν τα στοιχεία πριν επιβεβαιώσουν τα ποσά.

Διαβάστε πώς θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.