Δημοσκοπήσεις, Ευρωεκλογές 2014: τι δείχνουν τα 6 τελευταία γκάλοπ

Τι δείχνουν τα 6 τελευταία γκάλοπ για τις ευρωεκλογές 2014; Διαβάστε τα αποτελέσματα και τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές 2014.

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές 2014, σύμφωνα με έξι νέες δημοσκοπήσεις.

Αναλυτικότερα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (23,2%) έναντι της Ν.Δ. (22,2%) κατά μία ποσοστιαία μονάδα δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που έγινε για λογαριασμό των ενημερωτικών ιστοτόπων NewPost, iefimerida και NewsIt, και σε πανελλαδικό δείγμα 2.000 ατόμων, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν τη Ν.Δ. σε ποσοστό 22,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 23,2%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5%, η Ελιά και το Ποτάμι με 7%, το ΚΚΕ με 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι – Πειρατές με 2%, ο ΛΑΟΣ με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%, η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό με 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,5%, λευκό/άκυρο το 0,9%, ενώ το 10,3% αναφέρει ότι δεν έχει αποφασίσει.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση πρέπει να οδηγήσει τη χώρα αμέσως μετά σε εθνικές εκλογές σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, 40,1% απαντά “Ναι” και “Μάλλον Ναι” [Ναι 28,1% – Μάλλον Ναι 12%], ενώ το 55,1% απαντά “Μάλλον Όχι” και “Όχι” (Μάλλον Όχι 13,9% – Όχι 41,2%], ενώ το 4,8% δηλώνει ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά.

Τέλος, ερωτηθέντες για το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2014, το 48,4% απαντά “Πολιτική σταθερότητα της χώρας”, το 41,6% “Ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης” και το 10% απαντά “ΔΞ/ΔΑ”.

Δημοσκόπηση Alco

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για λογαριασμό του protothema.gr ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 24,2% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,8%, η οποία παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,2% από την αντίστοιχη έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται καθαρά η Χρυσή Αυγή που παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και φθάνει στο 7,7% και το πιθανό είναι ότι θα καταλήξει με διψήφιο ποσοστό στα αποτελέσματα της Κυριακής. Στην τέταρτη θέση υπάρχει σκληρός διαγκωνισμός ανάμεσα στο Ποτάμι που βρίσκεται στο 5,8% και την Ελιά που φθάνει στο 5,3%. Έπεται το ΚΚΕ που σταθεροποιείται στο 4,8%, ενώ σε καθοδική φάση κινούνται οι ΑΝΕΛ που υποχωρούν στο 3,3%, καθώς και η ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει 1,8% και βρίσκεται κάτω από τον πήχη του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς, καθώς ενισχύεται από το γεγονός ότι γίνεται ο βασικός πόλος στον οποίο κατευθύνεται η αμντιμνημονιακή ψήφος, ενώ έχει μεγαλύτερη συσπείρωση των οπαδών του που φθάνει στο 69%. Από τα ευρήματα της Alco προκύπτει επίσης ότι προς την κάλπη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να κατευθύνεται μερίδα ψηφοφόρων του 2012 που είχε επιλέξει τότε το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, η συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 67%, καθώς το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει διαρροές ψηφοφόρων τόσο απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και προς μικρούς κεντροδεξιούς σχηματισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ (Ελιά), αλλά και η ΔΗΜΑΡ έχουν μεγάλες διαρροές τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το Ποτάμι.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα 48ωρο πριν από την εκλογική διαδικασία, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό, στο 12,4%, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος θα επιλέξει την τελευταία στιγμή.

Δημοσκόπηση Μetron Analysis

Σύμφωνα με τη Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,2 μονάδες διαφορά της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 24,2%, η Ν.Δ. 21%, το Ποτάμι 6,8%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, η Ελιά 6,5%, το ΚΚΕ 3,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8% και η ΔΗΜΑΡ 2%.

Δημοσκόπηση Public Issue

Με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 30% στην εκτίμηση ψήφου, έναντι της Ν.Δ. με 27,5%, σε νέα δημοσκόπηση της Public Issue για τις ευρωεκλογές 2014, με βάση τηλεφωνική έρευνα πρόθεσης ψήφου, που δημοσιεύει η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Η Ελιά βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8,5%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ με 6,5%, Το Ποτάμι με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%. Στο 24% παραμένει η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Δημοσκόπηση Rass

Βάσει άλλης έρευνας, της εταιρείας Rass για την ιστοσελίδα parapolitika.gr, τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 25,3% των ερωτηθέντων και τη Ν.Δ. το 22,5%. Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1% και ακολουθούν το Ποτάμι με 8,1%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελιά με 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και η ΔΗΜΑΡ με 1,5%.

Δημοσκόπηση Pulse PC

Τέλος, η εταιρεία Pulse RC για topontiki.gr δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ. κατά 2,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5%, η Ελιά και το Ποτάμι με 7%, το ΚΚΕ με 6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%.

Διαβάστε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.