Εκλογές 2014: Πρώτα αποτελέσματα από κάλπες και exit poll. Ανησυχία

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για τις Εκλογές 2014 που φθάνουν στα κομματικά επιτελεία από τις κάλπες και τα exit poll;

Ανήσυχα είναι τα κομματικά επιτελεία, καθώς πολύ μεγάλη φαίνεται να είναι η αποχή στις Ευρωεκλογές 2014 σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Ελλάδας μέχρι τώρα.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, προκύπτει ότι σε σχέση με τον πρώτο γύρο στις Εκλογές 2014, το ίδιο ακριβώς διάστημα (7-10 π.μ.), η αποχή στον Β’ γύρο είναι κατά 15% αυξημένη.

Εάν τελικά οι ψηφοφόροι δεν προσέλθουν μέχρι το απόγευμα, τότε είναι πολύ πιθανό η αποχή σήμερα να ξεπεράσει το 50%. Φυσικά, είναι ευνόητο ποιον ευνοεί η μεγάλη αποχή.

Την ίδια ώρα, έφτασαν στα κομματικά επιτελεία τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll, με τις μετρήσεις να κάνουν τους δημοσκόπους να ανησυχούν για την εγκυρότητα των όσων παρουσιάσουν στις 7 το βράδυ.

Οι τελευταιες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, πάντως, επιθυμούν ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στις Εκλογές 2014 για την Ελλάδα. Ένα αποτέλεσμα, δηλαδή, που δεν θα δίνει προβάδισμα μεγαλύτερο των 3 ή 4 ποσοστιαίων μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν θα ρίχνει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κάτω από το 6% περίπου. Ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο του 2015 και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley προειδοποιούσε την Παρασκευή ότι μια ισχυρή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα από 4 έως 6 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προβληματίσει τη Morgan Stanley, καθώς εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό θα είναι ακόμα πιο ανησυχητικό εάν συνοδευτεί από υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και παρόμοια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο των δημοτικών.

Πάντως, η Morgan Stanley τονίζει πως η τριπλή εκλογική αναμέτρηση στις Εκλογές 2014 δεν είναι παρά μόνο η πρώτη από μια σειρά πολιτικές δοκιμασίες τις οποίες προβλέπει για την Ελλάδα. Και σημειώνει πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2015, αποτελεί έναν ακόμα μεγαλύτερο παράγοντα πολιτικού ρίσκου.

Διαβάστε τι δείχνουν τα αποτελέσματα exit poll στις Εκλογές 2014, τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές 2014 και όλα τα αποτελέσματα στις Εκλογές 2014 αναλυτικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.