Εκλογές 2014: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Τι χρειάζεστε για την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις»

Τι πρέπει να ξέρετε για τις δημοτικές και περιφεριακές εκλογές 2014; Πώς να βρείτε πού ψηφίζετε μέσα απο την εφαρμογή του υπουργείο Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις»;

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου και τις ευρωεκλογές που θα γίνουν, μία εβδομάδα αργότερα μαζί με το δεύτερο γύρο (όπου χρειαστεί) των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις 25 Μαΐου. Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε φθάνοντας στις κάλπες, τη διαδικασία, άλλα και που ψηφίζετε, εύκολα και απλά μέσα από την εφαρμογή του υπουργείο Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».

Ο εκλογέας μπορεί να βάλει από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Ο ψηφοφόρος  μπορεί να επιλέξει έναν ή δύο υποψήφιους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, ενώ θα ψηφίσει πρώτα για τις δημοτικές εκλογές και εν συνεχεία για τους περιφερειακούς άρχοντες.

Οι περιφερειακές εκλογές

Με το σταυρό προτίμησης ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Επίσης από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών οι εκλογείς μπορούν να μάθουν τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Μια ειδική εφαρμογή του υπουργείο Εσωτερικών με όνομα «Μάθε πού ψηφίζεις» δίνει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Πληκτρολογώντας ο εκλογέας στην ειδική φόρμα

  1. το όνομα,
  2. το επώνυμο,
  3. το πατρώνυμο,
  4. το όνομα μητέρας και
  5. το  έτος γέννησης τουμπορεί να δει που ψηφίζει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές 2014 αλλά και στις Ευρωεκλογές.

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους καταλόγους, απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας. Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα.

Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος, καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Για τις εκλογές 2014, σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια.

Διαβάστε ποιοι υποψήφιοι προηγούνται σε μεγάλους δήμους όπως Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος και περιφέρειες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.